Ecoflex Thermo Single 125/250 –putkea asennettiin Aleksille yhteensä 330 metriä
Toteutetut kohteet

Lahdessa jalkakäytävä sulana läpi vuoden, Lahti

Lahdessa jalkakäytävä sulana läpi vuoden

Lahden kaupungin pääkadun Aleksanterinkadun muutostyöt valmistuvat vuoden 2016 loppuun mennessä. Kaupungin kehittämishankkeet muokkaavat ydinkeskustaa kävelyä ja joukkoliikennettä suosivaksi. Uponor on mukana hankkeessa toteuttamassa sulanapitoa ja niihin liittyviä runkolinjoja Aleksanterinkadun jalkakäytäville ja suojatielle. Erityistä on, että hankkeessa käytetään ensimmäistä kertaa Suomessa Uponorin uutta Ecoflex  Thermo Single 125/250 –putkea.

Projektin tiedot:

  • Lahti, Suomi
  • Tie- ja liikennerakentaminen
  • Valmistumisvuosi: 2016

Uponorin ratkaisut

  • 850 m2
Hankkeen rakennuttajana on Sito ja pääurakoitsijana Työyhteenliittymä Aleksanteri, jonka osakasyrityksiä ovat EKT infra Oy sekä Läänin Kuljetus Oy. Urakan kokonaislaajuus on 12 000 neliömetriä.

Palvelua suunnitteluun ja asennukseen

Uponorin osalta urakka alkoi heinäkuussa 2016. Uponor kumppaneineen toteutti sekä runkoputkien asennuksen että sulanapitojärjestelmän suunnittelun. Suuriin tehonsiirtoihin tarkoitettua Ecoflex  Thermo Single 125/250 –putkea toimitettiin kohteeseen 330 metriä. Sulanapitojärjestelmässä lämpö syötetään putkistoon kadun varrella sijaitsevasta talosta ja jaetaan Thermo Single -putkilla viiteen kaivoon. Kaivoista lämmin vesi virtaa Uponor Magna -jakotukeilta putkiston avulla tasaisesti jalkakäytäväalueelle ja suojatielle. Sulanapitoputkena kohteessa on käytetty happidiffuusiosuojattua pex-putkea. Kadun pinnalle asennettavilla sade- ja lämpöantureilla varmistetaan oikeat säädöt, jotta sulatusjärjestelmä toimii suunnitellusti.

Häiriöt liikenteelle minimoitiin

Aleksanterinkatu on Lahden vilkkain kävelyalue ja paikallislinja-autot ajavat katua pitkin jatkuvasti. Erityisvaatimuksena oli alueen portaittainen rakentaminen niin, että liikenne ajoradalla tai jalkakäytävillä ei häiriinny liikaa. Vastaava työnjohtaja Santtu Vesterinen EKT Infra Oy:stä kiittelee yhteistyötä. - Hankkeessa on mukana useita tahoja ja kaikkien intressit pitää huomioida. Esimerkiksi kiinteistön omistajien ja vuokralaisten kanssa on pyritty löytämään toimivat ratkaisut, jotta työmaa ei rasita liiketoimintaa liikaa. Yhteistyö on toiminut hyvin. - Asennukset tehdään pääasiassa ilta-aikaan, jolla minimoidaan liikkumiseen kohdistuvat häiriöt. Autoliikenteen ajokaistoja myös siirretään työn edistymisen mukaan, Uponorin Ari Sahanen painottaa. Työn aikaista suunnittelua on jouduttu tekemään paljon. - Yllättäviä asioita on tullut esiin, mutta kaikkiin on löydetty ratkaisu yhteistyössä. Olemme aikataulussa ja suunnitellusti marraskuussa Lahden keskustan hanke on valmis, korostaa Jani Lepistö Sito Lahdesta.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2016

Projektityyppi
Saneeraus

Rakennustyyppi
Tie- ja liikennerakentaminen

Tuotelinjat
BLD_Uponor_Meltaway

Yhteistyössä mukana

Projektin omistaja: Lahden kaupunki
Suunnittelijat: Swego-Vilma Heljo
Urakoitsijat: Sepon Putkityö ja Lahden Lämpötekniikka
Maanrakennusurakoitsija: EKT Infra Oy- Santtu Vesterinen

Samanlaisia kohteita