Tehokas imeytys ja viivytys - Uponor IQ -imeytysputket
Toteutetut kohteet

Uponor IQ -imeytysratkaisulla hulevedet hallintaan Vantaalla, Vantaa

Helppo ja luotettava hulevesiratkaisu

Ensimmäistä kertaa Suomessa asennetut Uponor IQ-imeytysputket tarjosivat helpon, kustannustehokkaan ja luotettavan hulevesiratkaisun Volvon keskusvaraston lastaus- ja pysäköintialueelle. Laajan alueen hulevedet imeytetään ja viivytetään nyt turvallisesti tontilla ennen niiden johtamista tontin reunaan rakennettuun hulevesialtaaseen.

Projektin tiedot:

  • Vantaa, Suomi
  • Verkostorakentaminen
  • Valmistumisvuosi: 2019

Uponorin ratkaisut

  • -

Vantaalla sijaitsevan Volvon keskusvaraston uusi lastaus- ja pysäköintialue asfaltoitiin, joten hulevedet oli saatava johdettua alueelta pois tehokkaasti ja luotettavasti. Asfaltti- ja kattopintoja, joilta imeytettävä vesi kertyy, on alueella noin 8 300 m2  ja nurmikkoa noin 1 000 m2 . Ratkaisuksi valittiin Uponorin uudet IQ-imeytysputket, joiden avulla hulevesiä viivytetään ja imeytetään tontilla ennen niiden johtamista tontin reunalla olevaan hulevesialtaaseen.

– Jos näitä putkia ei olisi ollut markkinoilla valmiina, meidän olisi pitänyt teettää ne, toteaa tilaaja, EKE-Rakennus Oy:n varatoimitusjohtaja Tapio Kalliola. Kohteen hulevesiratkaisun suunnitellut Matti Mäntysalo GeoUnion Oy:stä kertoo ajatelleensa kohteeseen hulevesiputkia, jotka ennen asennusta rei´itettäisiin.   – Sitten satuin kuitenkin kuulemaan uusista IQ-imeytysputkista ja otin saman tien yhteyttä Uponoriin, Mäntysalo kertoo. Uponor IQ-putkia ei oltu aiemmin vielä käytetty Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa niitä on jo asennettu useisiin kohteisiin. – Uponorin kanssa käytyjen keskustelun jälkeen vakuutuin, että IQ-imeytysputket soveltuisivat  kohteeseen erinomaisesti.

Tehokas imeytys ja viivytys

Kevyet, kestävät ja helposti asennettavat IQ-imeytysputket on rei´itetty kauttaaltaan, joten vesi imeytyy putkista tasaisesti putken sivuille ja alapuolelle. Putkien suuren hyötytilavuuden ansiosta hulevesien imeytys ja viivytys on tehokasta.  Mäntysalo toteaa, että kun umpiputkia vastaavanlaisissa kohteissa rei´itetään jälkeenpäin, työ on haasteellisempaa.

– On melko työlästä määrittää, kuinka paljon jälkikäteen tehty rei´itys vaikuttaa kuormituskestävyyteen. Hulevesiratkaisuja tarvitaan usein juuri pysäköinti- ja liikennealueille, joilla on jatkuvasti raskastakin liikennettä. Suunnitteluun tämä tietää omat haasteensa. – IQ-putkien kuormituskestävyys on heti selkeästi tiedossa. Suunnittelua helpottaa, kun tiedämme, millaista kuormitusta putket kestävät ja kuinka paksu maakerros putkien päälle tarvitaan.

Hulevesiratkaisujen suunnittelussa on otettava huomioon lukuisia asioita. Kuinka paljon kattopintaa tontin kiinteistöillä on? Onko tontti päällystetty asfaltilla vai onko se esimerkiksi nurmikkoa? Miten isolta alalta hulevedet pitää imeyttää tai johtaa eteenpäin? Millaiseen maaperään hulevesiratkaisu tehdään?

– Volvon lastaus- ja pysäköintialueella oman haasteensa toi myös maaperä, sillä tontin toinen reuna on kallion päällä, toinen puolestaan pehmeikköalueella, Mäntysalo kertoo.

Kevyt ja helppo asennus

IQ-imeytysputkien asennuksesta Vantaalla vastasi Hyvinkään Tieluiska Oy. IQ-imeytysputkia asennettiin kohteeseen kaikkiaan 50 metriä. Työnjohtaja Kimmo Nyman Hyvinkään Tieluiskasta kehuu kevyiden putkien asennusta helpoksi. Urakka sujui joutuisasti: putket nostettiin yksi kerrallaan kaivinkoneen piikkiin ja siirrettiin melko keskellä tonttia olevaan kaivantoon.

– Tähän kohteeseen sopi hyvin myös se, ettei kaivantoa tarvinnut kaivaa kerralla auki, kuten useimmissa muissa hulevesiratkaisuissa on tehtävä. Imeytysputkien ympärille ei tarvita suodatinkangasta, mikä myös nopeuttaa ja yksinkertaista työtä.

Hyvinkään Tieluiskalla oli työmaalla kolmen hengen tiimi. – Urakasta olisi varmasti selvitty kahteen pekkaankin. Nyt aikaa koko asennukseen maankaivuineen meni kaksi päivää, Nyman kertoo.

Hulevesistä huolehtiminen yhä tärkeämpää

Sekä EKE-Rakennuksen Kalliola että GeoUnionin Mäntysalo aikovat käyttää IQ-putkia jatkossakin, niin vaivattomiksi ne osoittautuivat.

– Putket ovat helposti asennettavia ja veden imeytyminen ja viivytys on tasaista putken rei´itetyn rakenteen ansiosta.  Mäntysalo toteaa, että hulevesien käsittelyyn joudutaan ilmaston muuttuessa kiinnittämään yhä enemmän huomiota.  – Kaupunkien rakennusvalvonnat ovat ryhtyneet vaatimaan hulevesiratkaisuja jo omakotitalotonteillekin.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2019

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Verkostorakentaminen

Yhteistyössä mukana

Tilaaja: EKE-Rakennus Oy
Suunnittelu: GeoUnion Oy
Urakointi: Hyvinkään Tieluiska Oy

Samanlaisia kohteita