0002936
Toteutetut kohteet

Kestävyyttä ja laatua tieinfraan Uponor IQ-hulevesijärjestelmällä, Jyväskylä

Projektin tiedot:

  • Jyväskylä, Suomi
  • Verkostorakentaminen
  • Valmistumisvuosi: 2013

Uponorin ratkaisut

  • 2 km
Jyväskylän Kuokkalassa käynnistyi mittava tienrakennusprojekti joulukuussa 2011. Kehäväylän on tarkoitus helpottaa työmatkaliikennettä ja vähentää ruuhkia. Uponor valittiin yhdeksi toimittajaksi hyvän toimitusvalmiuden ja kokonaistaloudellisuuden takia.

Kuokkalan kehäväylä valmistui marraskuun alussa 2013. Lähes kolmen kilometrin pituiselle väylälle asennetiin noin kaksi kilometriä Uponor IQ-hulevesiputkea, 250 kaivoa ja viitisen kilometriä salaojaputkia. Projekti on Pohjoismaisessa mittakaavassa merkittävän kokoinen. Hankkeen toteutuksesta vastaa Keski-Suomen ELY –keskus ja urakoitsijana toimii Destia. Uponor IQ –putket, joissa patentoitu muhvi on integroitu putkeen jo valmistusvaiheessa,  ovat Uponorin uusi innovaatio. Uponor IQ-putken asentamisen nopeus yllätti Kuokkalan työmaalla jopa 30 vuotta alalla toimineen asiantuntijan.

Reaktionopeus tärkeässä roolissa

Työmaapäällikkö Timo Vesterinen sanoo, että työmaalla arvostetaan toimittajaa, joka pystyy reagoimaan nopeasti: ”Jotta aikataulussa pysytään, tuotteiden on oltava työmaalla ajoissa. Jos suunnitelmat muuttuvat ja joudutaan tekemään esimerkiksi uusi kaivotilaus, on tärkeää, että toimittajalla on mahdollisuus täyttää tilaus heti. Uponor pystyy toimittamaan meille uuden kaivon nopeasti.” Uponorin Jyväskylän kaivoyksikössä valmistetaan kunnallistekniikan tarpeisiin räätälöityjä tilauskaivoja. Hiljattain toteutetun uudistuksen myötä yksikön tehtaan kapasiteetti nousi huomattavasti.

Tieinfra nähtävä investointina, ei kulueränä

Muovi kasvattaa jatkuvasti suosiotaan maa- ja vesirakennusalalla. Uponorin putkien päämateriaali on polypropeeni. Polypropeenilla on erinomaiset iskun-, lämmön-, pakkasen ja kemiallisen kestävyyden ominaisuudet. Tämä tekee putkien eliniästä pidemmän ja ne soveltuvat myös kemiallisesti vahvojen jätevesien suodattamiseen. –PE- ja PP- muoveissa kierrätettävyys on niiden kestävyyden lisäksi tärkeä valtti. Suomessa maantiekuljetukset kattavat edelleen noin 90 prosenttia tavaratonneista. Tämän vuoksi tieinfra on tärkeä nähdä investointina, ei kulueränä. Jotta tiet pysyvät kunnossa on pohjatyöt tehtävä huolella ja putkituksessa käytettävä laadukkaita tuotteita.  Käytettyjen putkien ja kaivojen sekä tätä kautta teiden tulee kestää vuosikymmeniä. Ostohinnaltaan betoni on hieman halvempi materiaali, mutta kokonaiskustannusten kannalta asia ei välttämättä näin ole. Muoviputkien etuna on paitsi kestävyys, myös asennusnopeus ja -helppous, sekä roudankestävyys.

Kokonaiskustannukset ratkaisevat

Uponor IQ –hulevesijärjestelmää valmistetaan kokoluokissa 200-1200 mm. Asennuksen helpottamiseksi muhvi ja putki liitetään yhteen jo valmistusvaiheessa.  Patentoidun muhvin ollessa kiinteä osa putkea, tulee liitoksesta ehdottoman tiivis ja tätä kautta hyvin kestävä. Järjestelmä täyttää EN-standardin sadevesiputkelle asettamat vaatimukset ja edustaa pohjoismaista Nordic Polymark –laatua. Putkea on saatavilla myös ilman muhvia. Uponor on tehnyt Destian kanssa yhteistyötä myös aikaisemmin. Absoluuttisesti Uponor ei tässä projektissa ollut halvin vaihtoehto, mutta kokonaiskustannusten kannalta asiakas vakuuttui ratkaisun taloudellisuudesta. – ”Kun koko elinkaaren mittaisia kustannuksia lasketaan, ratkaisumme on varmasti edullisin. ” Sanoo Uponorin myyntipäällikkö Teemu Saarinen.  

Projektin tiedot

Osoite
Jyväskylä

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2013

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Verkostorakentaminen

Yhteistyössä mukana

contractor
Destia Oy
Heidehofintie 2, PL 206 01301 Vantaa
Finland

Samanlaisia kohteita