Uponor Decibel-kiinteistöviemärijärjestelmä kattaa yleisimmät putkikoot
Toteutetut kohteet

Kainuun ensimmäiseen puukerrostaloon asennettiin ääntä vaimentava Decibel-viemärijärjestelmä, Kajaani

Projektin tiedot:

  • Kajaani, Suomi
  • Kerrostalo
  • Valmistumisvuosi: 2017

Uponorin ratkaisut

  • -

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä rakennutti Kajaaniin Kainuun ensimmäisen puurunkoisen kerrostalon. Rakennus on myös Suomen ensimmäinen laitokseksi luokiteltu puukerrostalo. Talo valmistui 2017 alkuvuodesta.

Kehitysvammaisten palvelutaloksi suunniteltuun rakennukseen tuli 15 palveluasuntoa neljään kerrokseen. Kerrospinta-alaa talossa on 1 200 neliömetriä.

Rakennuksen runko toteutettiin massiivipuusta tehdyillä CLT-elementeillä, jotka työstettiin tehtaalla maalausta vaille valmiiksi.

Ääntä vaimentava Decibel-viemäri

Palvelutalossa ääneneristys on tärkeää. Viemärijärjestelmän haluttiin olevan mahdollisimman hyvin ääntä vaimentava.

Puurakenteessa äänen johtuminen on haasteellista. Viemäriäänien ei haluttu kuuluvan häiritsevästi, jolloin Uponorin Decibel-viemäri nousi parhaaksi vaihtoehdoksi ihan luonnostaan.

Uponor Decibel -järjestelmä valmistetaan monikerrosrakenteisesta, mineraalivahvistetusta polypropeenista. Uusimman valmistustekniikan ja materiaalin suuren ominaispainon ansiosta järjestelmän äänitekniset vaimennusominaisuudet on saatu entistäkin paremmiksi.

Paloturvallisuudelle tiukat vaatimukset

Tavallista parempi äänieristys ei ole palvelutalon ainoa rakenteellinen erikoisuus. Koska talo luokitellaan hoitolaitokseksi, sen paloturvallisuusluokitus on kaikkein vaativin, P1. Paloturvallisuuden tarkka varmistaminen ulottuu myös viemäröintiin. Kajaanin palvelutalossa viemäriputket on koteloitu palamattomiin kipsilevyhormeihin ja eristetty palovillalla.

– Se tietysti samalla vaimentaa ääntä entisestään, toteaa LVI-urakoinnista vastaavan RPK Oy:n Sakari Myllykoski.

Nopea asennus

Decibelin kanssa vaativakin asennus sujuu joutuisasti.

– Decibel on paksumpaa ja painavampaa kuin tavallinen HTP-putki, mutta ei niin merkittävästi, että asennustapaa pitäisi mitenkään muuttaa, Sakari Myllykoski sanoo. Asennuksessa Decibel on valurautaputkiin verrattuna aivan ylivoimainen.

– Vaivattomuus korostuu erityisesti juuri puurunkoisessa rakennuksessa, sillä tulitöiden tekeminen on käytännössä kielletty, Myllykoski muistuttaa. – Valurautaputkien katkaisu pitäisi kipinöintivaaran ja sahauspölyn vuoksi tehdä rakennuksen ulkopuolella ja sitten kantaa putket ylös. On suuri etu, että työ voidaan tehdä samassa tilassa, mihin putket asennetaankin.

Decibel-järjestelmän monikäyttöisyyttä lisää myös se, että se on täysin yhteensopiva perinteisen Uponor HTP -kiinteistöviemärijärjestelmän kanssa.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2017

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Kerrostalo

Yhteistyössä mukana

Yhteistyössä mukana

LVI-urakoitsija: RPK Oy

Samanlaisia kohteita