Hulevesisäiliön asennus Lastensairaalaan Helsingissä.
Toteutetut kohteet

Hulevesistä ei huolta uudessa Lastensairaalassa, Helsinki

Uponorin asiantuntemus uuden lastensairaalan tukena

Uponor lähti mielellään mukaan tärkeään hankkeeseen rakentamaan lapsipotilaiden hoitamiseen soveltuvia tiloja. Uponorin asiantuntijat halusivat olla aktiivisesti mukana jo projektin alkuvaiheessa tarvearvioinnissa ja projektin suunnittelussa. He tarjosivat asiantuntemustaan muun muassa kunnallis- ja rakennustekniikkaratkaisuihin.

Projektin tiedot:

  • Helsinki, Suomi
  • Toimisto- ja liikerakentaminen
  • Valmistumisvuosi: 2017

Uponorin ratkaisut

  • Weholite -hulevesisäiliö

Uponorin tarjoamiin ratkaisuihin kuului esimerkiksi Uponorin suunnittelema ja valmistama sadan kuutiometrin Weholite-hulevesisäiliö. Säiliö viivyttää uuden sairaalan alueelta tulevia hulevesivalumia, ennen kuin vesi johdetaan kunnalliseen hulevesiverkkoon. Uponorin tuotekehityspäällikkö Teemu Salminen kertoo lisää: ”Kaupungin nykyisen hulevesiverkon kapasiteetti ei enää riitä alueella muodostuvien hulevesien käsittelyyn, joten hulevesiä on viivytettävä riittävän isossa säiliössä, kuten sellaisessa, jota Uponorin asiantuntijat suosittelivat tähän hankkeeseen.”

Räätälöity ratkaisu hyvään tarkoitukseen Weholite-säiliö valmistettiin Uponorin Vaasan-tehtaalla varta vasten tätä hanketta varten, ja se räätälöitiin vastaamaan uuden sairaalan erityistarpeita. Salminen kertoo:

”Esimerkiksi säiliön pituus, tulo- ja poistoyhteet ja niiden korkeus sekä huoltoluukut suunniteltiin sairaalakohteen ainutlaatuisten ominaisuuksien mukaisesti. Säiliöön rakennettiin myös useita tuloyhteitä ja tarkistusluukkuja, koska hulevettä tulee säiliöön useista eri suunnista.”

Alkuvaiheen yhteistyöllä parhaisiin tuloksiin Uponorin osaavat asiantuntijat olivat mukana projektissa jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Yhteistyössä suunnittelijan kanssa tiimi pystyi sijoittamaan asennukset, kuten yhteet, tarkistusluukut ja lisävarusteet, juuri sairaalan tarpeiden mukaisesti. Salminen kertoo: ”Laatimamme suunnittelupiirustukset toimitettiin suunnittelijalle projektin alussa. Myöhemmin projektin aikana annoimme myös neuvoja säiliön ankkurointiin, kun kävi ilmi, että ankkurointilevyjä ei voitaisi käyttää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.”

Läheinen yhteistyö Uponorin tyyliin Salmisen mielestä on erittäin tärkeää olla mukana projekteissa jo aivan alkuvaiheista lähtien. ”Kun yhteistyö suunnittelijan, asiakkaan ja urakoitsijan välillä käynnistyy jo suunnitteluvaiheessa, voidaan taata, että projektit pysyvät aikataulussa ja budjetissa ja että työmaalla ei tarvita odottamatonta lisätyötä edes vaativimmissa toimituksissa. Tässä projektissa pystyimme tarkasti yhdistämään säiliön suunnittelun ja valmistuksen työmaan muihin suunnittelu- ja rakennustöihin. Mitä aiemmin teemme asioita yhdessä, sitä helpompaa on tehdä muutoksia projektin edetessä.”

Salminen muistuttaa, että Uponor tarjoaa kaikkien hulevesiratkaisujensa mitoittamista ja suunnittelua sekä asennus- ja hitsauspalveluja räätälöityihin Weholite-ratkaisuihin. ”Yhteistyössä asiakkaan kanssa pääsemme laadukkaaseen ratkaisuun, joka sopii parhaiten kuhunkin kohteeseen.”

Nopea ja saumaton asennus Hulevesisäiliön sisähalkaisija on 2,4 metriä ja pituus 25 metriä, joten sen kuljetus vaati erityisjärjestelyjä. Uponorin projektimyyntitiimi hoiti myös kuljetusjärjestelyt ja antoi urakoitsijalle tarkat ohjeet säiliön nostamiseen ja asennukseen. ”Kaivanto ja kiinnitysankkurit olivat valmiina odottamassa, ja säiliö saatiin paikalleen nopeasti. Liitännät tehtiin, ja säiliö asennettiin parissa tunnissa. Kaivanto peitettiin vielä samana päivänä.”

Kaikki Uponorin valmistamat Weholite-säiliöt toimitetaan asennusvalmiina, mikä säästää merkittävästi aikaa ja vaivaa työmaalla. Säiliö asennettiin lokakuun puolivälissä vuonna 2016, joten se voitiin ottaa käyttöön ennen rakennuksen katon valmistumista. ”Kerääntyyhän tontille hulevesiä myös rakennusaikana”, Teemu Salminen huomauttaa.

Innovatiivinen ankkurointi Salminen jatkaa: ”Säiliön toinen erityispiirre on sen hieman epätavallinen ankkurointimenetelmä. Sen sijaan, että käytettäisiin tavallisemmin käytettäviä ankkurointilevyjä, säiliö kiinnitetään suoraan peruskallioon, jotta säiliö ei kellu pohjaveden vaikutuksesta. Kohteessa kävi selväksi, että juuri tämä oli paras ratkaisu, sillä asennuspaikan koko oli melko rajallinen ja säiliön hihnat voitiin kiinnittää kiinteään peruskallioon.”

Valikoima integroituja tuotteita Hulevesisäiliön lisäksi Uponor toimitti jätevesi-, sadevesi- ja hulevesiputkia, salaojaputkia, paineputkia ja useita kammioita työmaan kunnallistekniikkaa varten. Kaikki tuotteet ovat yhteensopivia, joten järjestelmästä saadaan turvallinen ja tiivis, ja se toimii suunnitellusti ilman lisätöiden tarvetta. Uponorin ja muiden johtavien yritysten ansiosta Suomen uusin lastensairaala voi luottaa siihen, että sen tilat on rakennettu tiukimpien vaatimusten mukaisesti.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2017

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Toimisto- ja liikerakentaminen

Yhteistyössä mukana

Samanlaisia kohteita