Lattiaviilennys kerrostalo Postitalo Tampere
Toteutetut kohteet

As Oy Tampereen Postiljooninpuisto, Tampere

Lattiaviilennyksellä lisäarvoa uudiskohteeseen

Laadukas lämmönjakoratkaisu on kannattava investointi – hiljainen, helppohuoltoinen ja vedoton viilentävä lattialämmitys on paitsi suunnittelijan ja rakennuttajan, myös asukkaan mieleen.

Projektin tiedot:

  • Tampere, Suomi
  • Kerrostalo
  • Valmistumisvuosi: 2017

Uponorin ratkaisut

  • Uponor-lattialämmitys ja -viilennys, Uponor Tacker -lattiaeriste, langattomat Uponor Smatrix Wave Plus -termostaatit

Tampereen postitalona aiemmin toiminut Rautatienkatu 21 kävi läpi mittavan laajennus- ja saneerausurakkan, jossa yhdeksänkerroksiseen uudisosaan rakennettiin 89 asuntoa ja noin 1 000 m2 toimistotilaa sekä remontoitiin kaikki kiinteistön vanhat toimisto- ja liiketilat. Uudisrakennuksen kerrokset 3–9 muodostavat Asunto Oy Tampereen Posteljooninpuiston, ja kaksi alinta kerrosta ovat liike- ja toimistokäyttöön. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian tilaama urakka valmistui loppuvuodesta 2017.

Asuinhuoneistoihin asennettiin lämmönjakoratkaisuksi Uponorin vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä, jota käytetään lämmityskauden ulkopuolella viilennykseen. Yhdessä tuloilman jäähdytyksen kanssa kaukokylmää hyödyntävä, viilennystä tasaisesti luovuttava järjestelmä parantaa huomattavasti kesäajan asumisviihtyvyyttä: se pitää lattian pintalämpötilan jaloille mukavassa 21–23 asteessa ja huoneiston sisäilman rakennusmääräysten mukaisesti alle 27 asteessa.

Korkealuokkainen kohde, laadukas talotekniikka

Miellyttävät sisäilmaolosuhteet takaava vesikiertoinen lattiaviilennys vastaa kerrostalorakentamisen kasvaviin vaatimuksiin kustannus- ja energiatehokkaasti.

– Postitalo on paraatipaikalla, ja lattiaviilennys on tällaisissa kovan rahan asunnoissa tämän päivän vaatimus. Koska toiveena oli myös lattialämmitys, tämä on erittäin hyvä yhdistelmä. Lisäksi kohteessa on saatavilla kaukojäähdytys, jonka kanssa lattiaviilennys toimii hyvin, luettelee LVI-suunnittelun projektinjohdossa ALL-Talotekniikka Oy:ssä toimiva Juha Laine.

– Halusimme tehdä mahdollisimman korkeatasoisia huoneistoja, joissa olisi laadukkaat ratkaisut kaikin puolin, julkisivusta sisäolosuhteisiin. Siksi päädyimme viilentävään lattialämmitykseen, vahvistaa Fennian rakennuttajapäällikkö Timo Vasa.

Sujuvaa yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa

Uponor tarjosi lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmän käytännöllisenä kokonaistoimituksena. Nykyvaatimukset lämpö- ja askeläänieristyksen suhteen täyttävä Uponor Tacker -lattiaratkaisu toimitettiin asennettuna. Lisäksi Uponor toimitti kohteeseen esikasatut ja vesitiiviit jakotukkikaapit, jotka nopeuttivat työmaalla asentamista, sekä Uponor Smatrix Wave Plus langattoman huonetermostaattijärjestelmän huonekohtaiseen lattialämmityksen ja -viilennyksen säätöön. Tärkeä osa kokonaisuutta oli myös asiantunteva palvelu suunnittelijoille.

– Olimme mukana hankesuunnitteluvaiheesta lähtien ja toimineet yhdessä rakennuttajan ja muiden sidosryhmien kanssa. Simuloimme LVI-suunnittelijoiden lähtötietojen perusteella kohteen lämpö- ja viilennystehot, ja olimme heidän apunaan urakan alusta loppuun. Posteljooninpuiston simuloinnit tehtiin asunnoissa, joihin auringonvalo aiheuttaa pahimman lämpökuorman. Niiden avulla järjestelmä mitoitettiin sellaiseksi, että lämpötilat pysyvät todennetusti nykyisten rakennusmääräysten mukaisina, kertoo myyntipäällikkö Sami Matikka Uponorin taloteknisestä projektimyynnistä.

– Uponor pystyi takaamaan viilennyksen suhteen parhaat olosuhteet. Suunnittelun aikana tarkensimme laskelmia ja ehdotimme ratkaisuja puolin ja toisin. Yhteistyö sujui oikein hyvin, Laine toteaa.

Viilentävä lattialämmitys – kaksi ratkaisua yhdellä investoinnilla

Perinteiselle puhallinkonvektori-radiaattoriyhdistelmälle viilentävä lattialämmitys on hyvä vaihtoehto.

– Viilentävä lattialämmitysjärjestelmä on hiljainen, vedoton ja huollon tarve on vähäisempi: ei ole esimerkiksi suodattimia, joita pitäisi vaihtaa. Rakentamisen kannalta suurin plussa on, että hoituu kaksi asiaa yhdellä järjestelmällä ja yhdellä investoinnilla, Laine toteaa.

Samoilla linjoilla on rakennuttajapäällikkö Vasa. – Lattiaviilennyksellä saadaan vedoton järjestelmä, joka on asumisviihtyvyyden kannalta huippuluokkaa. Huoltokulujen ja ylläpidon kannalta tämä on rakennuttajalle taloudellinen ratkaisu. Haluamme lisäksi olla edelläkävijä laadukkaiden ja energiatehokkaiden ratkaisujen suhteen, Vasa huomauttaa.

 

Lue lisää lattialämmitys– ja –viilennysratkaisusta.

"Rakentamisen kannalta suurin plussa on, että hoituu kaksi asiaa yhdellä järjestelmällä ja yhdellä investoinnilla."

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2017

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Kerrostalo

Yhteistyössä mukana

Samanlaisia kohteita