Uponor Reno Port -kasetti
Toteutetut kohteet

Kerrostalon linjasaneeraus Reno Port -elementeillä Turussa, Turku

Turkulaiseen kerrostaloon toteutettiin linjasaneeraus Uponorin Reno Port -elementeillä

As Oy Varsta Turussa on ensimmäinen Reno Port -järjestelmällä tehty kohde. Kohde valmistuu nopeutetussa aikataulussa.

Projektin tiedot:

  • Turku, Suomi
  • Kerrostalo
  • Valmistumisvuosi: 2017

Uponorin ratkaisut

  • 162 asuntoa

Pilottikohteen nopeutettu toteutusaika

Turussa sijaitseva As Oy Varsta on 1968-69 rakennettu taloyhtiö, jossa on viisi rakennusta. Neljässä pistetalossa ja lamellitalossa asuntoja on yhteensä 162. Kohteessa toteutetaan 162 kylpyhuonetta ja 27 erillis-wc:tä elementeillä. Pääurakoitsijana on Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy. Kohteen suunnittelun ja valvonnan toteuttaa RTC Vahanen Turku Oy.

Suunnittelu aloitettiin vuoden 2015 lopulla. Uponorin Reno Port -kasettiratkaisuun päädyttiin sekä aikataulu- että tilankäytöllisistä syistä.

- Vanhoja hormeja ei haluttu lähteä purkamaan, joten Reno Port -kasetti oli järkevin ratkaisu kyseiseen tilaan. Lisäksi suunnitteluvaiheessa esivalmisteella haettiin aikatauluetua, Uponorin Wahlfors kertoo.

Urakoitsija esitti tarjouksensa yhteydessä tavallista lyhyempää toteutusaikataulua ja tilaaja valitsi toteutuksen sen mukaisesti. Urakoitsijana toimivan Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:n työpäällikkö Jari Salosen mukaan aikataulua muokattiin pilottikohteeseen sopivaksi.

- Ensimmäinen talo otettiin tarkoituksella aikataulullisesti väljemmäksi. Koska tuote oli tiimille uusi, haettiin ensimmäisten asennusten aikana oikeaa toteutustapaa. Työvaiheiden järjestystä muuttamalla löytyi oikea rytmi ja tapa tehdä työtä, työpäällikkö Jari Salonen kuvailee.

Toni Wahlfors kiittelee, että kaikki hankkeessa mukana olevat tahot ovat olleet sitoutuneita hankkeeseen ja työtapaa kehitetään yhdessä. Suunnittelun aikana projektipäällikkönä sekä lvi-suunnittelijana toiminut Mikko Helander Vahaselta korostaa samaa asiaa.

- Elementtiratkaisu soveltui hyvin kohteeseen. Nyt kun alun haasteet on yhdessä selätetty, etenee työ nopeasti ja laadukkaasti.  Ensimmäisestä kohteesta saadut käytännön kokemukset auttavat elementtiratkaisujen suunnittelua ja toteutusta seuraavissa korjauskohteissa, Helander kertoo.

Ensimmäisen talo valmistui joulun alla ja asunnot ovat jo käytössä. Tällä hetkellä käynnissä on kaksi taloa, joita tehdään limittäin.

Jokaiselle oman näköinen kylpyhuone

Asukkaille Uponorin Reno Port -kasetti tuo nopeamman valmistumisen ja mahdollistaa myös tyylikkäät, omannäköiset ratkaisut. Varstan asukkaat saivat itse valita sopivat pinnoitusmateriaalit kylpyhuoneisiinsa. Pintalaatoituksilla ja listoituksilla sekä painonapin ulkonäöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi kylpyhuoneen ulkonäköön. Jokainen asukas saa omannäköisensä ja ainutlaatuisen tilan. Valinnanvaraa on runsaasti. Hyvää palautetta on tullut myös seinä-wc:stä, joka asennusvaiheessa säädetään halutun korkuiseksi. Seinä-wc tuo lisää tilantuntua pieneenkin tilaan sekä helpottaa puhtaanapitoa.

Huollon helppous

Helpon asennuksen lisäksi R2I:n edut näkyvät huollon helppoutena. Putkistot voidaan huoltaa rakenteita rikkomatta. Elementti takaa myös vuototurvallisen lopputuloksen. Kosteusvaurioita ei pääse syntymään, sillä mahdolliset vuodot havaitaan vesieristetyssä tilassa. Koko mekanismi on vaihdettavissa eikä vesieristettä tarvitse rikkoa, jos elementistä vaihdetaan osia.

- Uskon, että elementtituotteet tulevat olemaan tulevaisuudessa isossa osassa. Toimintatapojen pitää uusiutua ja täytyy keksiä uusia tapoja tehdä myös linjasaneerauksia. Kohde ratkaisee, miten elementtiratkaisun hyödyt saadaan varmistettua, toteaa Mikko Helander Vahaselta.

Uponorin Reno Port -kasetti ja muut talotekniikkaelementtituotteet ovat kustannustehokas vaihtoehto saneerauksiin. Tarvetta uusille saneeraustavoille on ja kiinnostus on laajaa.

- Tällä hetkellä on lähdössä taas uusi kohde käyntiin, jossa pääurakoitsijana toimii myös Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy. Turussa tehdään kuluvan vuoden aikana noin 200 asuntoa Uponorin Reno Port -kaseteilla, vahvistaa Uponorin Toni Wahlfors.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2017

Projektityyppi
Saneeraus

Rakennustyyppi
Kerrostalo

Yhteistyössä mukana

Urakoitsija: Rakennuspalvelu J Martti  Co Oy
Suunnittelija: RTC Vahanen Oy
Asentaja: Asennuspalvelu RST Oy

Samanlaisia kohteita