Kalankasvattamo Pohjois-Atlantilla

Kalankasvatusputket vaativiin olosuhteisiin Pohjois-Atlantille

Haastava ympäristö

Pohjois-Atlantin lohiteollisuudelle äärimmäisten säiden, vedenalaisten olosuhteiden ja logistiikan haasteet ovat arkipäivää. Tällaisissa oloissa kalankasvatusputkia on voitava käsitellä ja kuljettaa helposti sinne, missä niitä tarvitaan.

Korkeat vaatimukset ratkaisulle

Pohjois-Atlantin haastava sää, vaativat vedenalaiset olosuhteet ja pitkien matkojen logistiset haasteet tekevät tanskalaisen lohiteollisuuden työoloista ankarat. Siksi färsaarelainen kasvatusrenkaiden tuottaja KJ asettaa korkeat vaatimukset toimittajansa ratkaisuille.

Paikan päällä asennettavien kasvatusrenkaden putket on voitava käsitellä helposti. Käytettiin renkaita sitten Färsaarilla, Shetlandinsaarilla, Islannissa tai Isossa-Britanniassa, suuria putkia on voitava kuljettaa vaivattomasti vaikeakulkuisilla teillä ja rajoitetulla hitsausalueella. Siksi keveys on putkien ehdoton vaatimus.

Kalankasvatusrengas

Helppo kuljetus

PE-paineputket kasvatusrenkaassa
Pohjois-Atlantin pitkien matkojen logistiikka on vain yksi KJ:n päähaasteista. Siksi yritys suosiikin ylitse muiden Uponorin tuotteita sekä logistista menettelyä Tanskan Middelfartin tehtaalta. PE-paineputkien kevyen rakenteen vuoksi KJ voi käsitellä ja kuljettaa ne suoraan tuotantopaikalle, esimerkiksi Islantiin ja Shetlandinsaarille, vaikeakulkuisia reittejä pitkin. KJ käyttää vuosittain noin 40 000 metriä Uponorin PE-paineputkia, sillä ne kelluvat helposti ja ovat suurikokoisinakin kevyitä. Mitä tulee hintaan ja käyttöikään, muoviputkien kilpailuedut puhuvat puolestaan. Lisäksi ne noudattavat kasvatusteollisuuden sertifiointi- ja hyväksyntävaatimuksia kasvatuspaikan sääolojen suhteen.

Turvalliset ja kestävät ratkaisut

Ympäristön olosuhteiden sekä pohjoisten leveysasteiden vaativan ilmaston vuoksi lohenkasvatusteollisuudessa vaaditaan, että norjalainen sertifiointitaho Noomas hyväksyy kasvatusrenkaat. Näin varmistetaan, että elintarviketeollisuudessa käytetään mahdollisimman turvallisia ja kestäviä ratkaisuja. Noomas Sertifisering on kalankasvatukseen ja siinä käytettäviin laitteisiin keskittyvä tarkastus- ja sertifiointitaho. Uponorin PE-paineputket noudattavat tiukimpiakin vaatimuksia ja edistävät osaltaan Färsaarten ja ympäröivien markkinoiden lohiteollisuuden menestystä ja kasvua.

Artikkeli on osa Uponor Infran asiakaslehti Pipe Worldin numeroa 1/2018.

Lue Pipe World -lehti
Kävelysiltä kalankasvaturenkaassa