Avo-ojien muuttaminen viljelymaaksi salaojituksen avulla suurentaa viljeltävää peltopinta-alaa 10–20 %.

Peltosala­ojitus

Peltosalaojitus parantaa peltojen tuottavuutta

Avo-ojien muuttaminen viljelymaaksi salaojituksen avulla suurentaa viljeltävää peltopinta-alaa 10–20 %. Samalla koneiden käyttö tehostuu ja työtunnit pienenevät muokkauksessa, kylvössä ja sadonkorjuussa. Myös vanhan pellon salaojituksen parantaminen tai peltolohkojen muuttaminen luo tarpeen uudelleen ojittamiseen. Peltosalaojitussuunnitelmassa huomioidaan maanpinnan muoto, maaperän laatu, pohjavesiolosuhteet, mahdolliset purkupaikat sekä salaojavesien keruu- ja runkoputkistojen sijainnit huoltokaivoineen.

Uponor-peltosalaojaputket ovat taipuisia, aallotettuja PVC-putkia, joiden pääasiallinen käyttöalue on peltojen ja viheralueiden salaojittaminen. Tavallisten rei’itettyjen kieppi- ja salkoputkien lisäksi valikoimassa on kookossuodattimella päällystetyt sekä rei’ittämättömät asennusputket. Uponor-peltosalaojaputket täyttävät standardin SFS 5211 laatu- ja toiminnalliset vaatimukset ja niille on myönnetty SFS-merkintäoikeus. Valikoimassa on myös rumpu- ja yhdistelmäputket pelto- ja tieojien putkittamiseen.

Putkien lisäksi peltosalaojajärjestelmään kuuluvat mm. salaojakaivot ja laskuaukot. Näet kaikki järjestelmän osat tuoteluettelosta.

Lue lisää: Peltosalaojitusesite maatiloille

Ratkaisuja peltosalaojitukseen

Salaojakaivot
Peltosalaojan tarkastuskaivojen helppo asennettavuus on varmistettu pienillä, mutta tärkeillä yksityiskohdilla. Salaojakaivot ovat kevyitä ja nostolenkeillä varustettuja, joten niiden käsittely asennuspaikalla on helpompaa. Koska kaivossa ei ole yhteitä, sen voi asentaa juuri haluttuun korkeuteen. Kaivon voi asentaa 0,5 m maanpinnan alapuolelle, jolloin kannessa oleva metallinen läppä kertoo sen sijainnin. Kaivon pohja on helposti ankkuroitavissa paikalleen.
Peltosalaojan tarkastuskaivojen helppo asennettavuus on varmistettu pienillä, mutta tärkeillä yksityiskohdilla.
Liitosputket ja tarvikkeet
Purkutulpan oranssi väri erottuu hyvin maastosta ja nopeuttaa sen paikantamista tarkastus- tai huoltokäynnillä. Laskuaukon metallinen läppä estää myyrien ja muiden tukkeumia aiheuttavien pieneläinten pääsyn salaojaverkostoon. Laskuaukot ovat riittävän pitkiä, jolloin putki ankkuroituu tukevasti maahan.
Purkutulpan oranssi väri erottuu hyvin maastosta ja nopeuttaa sen paikantamista tarkastus- tai huoltokäynnillä.