Aleksi 5 on ensimmäinen uudiskohde, johon toimitettiin R2I-hormit ja joissa on käytetty ääntä vaimentavaa Decibel-viemäriä.
Toteutetut kohteet

Aleksanterinkatu 5 valmistuu talotekniikkahormeilla, Lahti

Lahdessa Aleksanterinkatu 5 valmistuu talotekniikkahormeilla

Lahdessa entisen pankin kortteliin nousee 8-kerroksinen kerrostalo. Nuorisosäätiön rakennuttama ja A1 Arkkitehdit Oy:n suunnittelema kohde pitää sisällään 265 asuntoa. Opiskelijoille varattuja vuokrahuoneistoja on kerroksissa 2-7 yhteensä 256. Kaikkiin opiskelija-asuntoihin asennettiin Uponorin talotekniikkahormit kylpyhuone-elementtien yhteyteen sekä keittiön hormeiksi. Aleksi 5 on ensimmäinen uudiskohde, johon toimitettiin talotekniikkahormit ja joissa on käytetty ääntä vaimentavaa Decibel-viemäriä.

Projektin tiedot:

  • Lahti, Suomi
  • Kerrostalo
  • Valmistumisvuosi: 2017

Uponorin ratkaisut

  • 256 asuntoa, joihin Uponor Riser Port -talotekniikkahormi, Uponorin ääntä vaimentava Decibel-viemäriä

Etuja elementeistä jo suunnitteluvaiheessa

Kohteessa on paljon yksittäisiä nousuja johtuen lukuisista pienistä asunnoista. Kytkentävalmiista moduuleista koostuva Uponor talotekniikkahormi on asennettu kohteissa elementtikylpyhuoneiden yhteyteen. Salpausselän Rakentajat Oy:n rakennuspäällikkö Reino Nieminen on ollut hankkeessa mukana alusta alkaen. Hän toteaa, että Uponorin etukäteissuunnittelu oli esimerkillistä.

- Uponorin väki teki paljon työtä ja pyöritti suunnitteluohjelmaa, jotta lähdöt saatiin kohdilleen. Näin hankalat palkit pystyttiin etukäteen hahmottamaan ja suunnittelemaan niiden ohitus oikein. Tämä olisi ollut hankalampaa betonihormeilla, lisää Salpausselän Rakentajat Oy:n työnjohtaja Jani Wessman. 

- Elementeillä ratkaistiin palkkien väistöt. Elementit ovat muuntojoustavampia kuin betonista valmistetut elementit. Tarkan suunnittelun ansiosta asennusvaihe helpottui huomattavasti, korostaa Uponorin Toni Wahlfors.

Joustavuutta asennuksiin

Rakentaminen aivan ydinkeskustassa on ollut haastavaa erityisesti tilankäytön ja logistiikan kannalta. Uponorin talotekniikkahormit valittiin kohteeseen osaltaan myös logistiikan takia. Työmaalla kaksi miestä kantoi elementit paikoilleen.

- Tässä kohteessa yhteistyö logistiikkatoimittajan kanssa vaati hiomista. Haasteita aiheutti lyhyt aikaikkuna rakennusmateriaalien haalaukselle työmaan keskustasijainnin takia. Kaikkeen löytyi kyllä ratkaisu, toteaa Uponorin Wahlfors.

- Nosturia tarvittiin vain hetkellisesti kun elementtiniput nostettiin kerroksiin. Asennusvaiheessa nosturia ei tarvittu lainkaan. Se oli iso etu. Betonihormien asennus olisi sitonut nosturilta mahdottoman paljon aikaa. Asennusvaiheessa kylpyhuone-elementtien liitynnät hormiin pystyttiin tekemään joustavasti elementtien ansiosta, työnjohtaja Jani Wessman kertoo.

Talotekniikkahormi sopii sekä saneeraukseen ja uudisrakentamiseen

Uponorin talotekniikkahormi soveltuu uudisrakentamisen tarpeisiin. Elementti säästää tilaa ja kustannuksia perinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Hormin yhtenä isona etuna on vuototurvallisuus, sekä mahdollisen vuodon nopea havaittavuus. Myös hormin äänitekniikkaan on kiinnitetty erityishuomiota. Viemärinä elementissä on käytetty ääntä vaimentavaa Uponor Decibel -viemäriä. Materiaali ja monikerrosrakenne tekevät Decibel-järjestelmästä hiljaisen ja se soveltuu etenkin ääniteknisesti vaativiin kohteisiin.

Elementit puoltavat paikkaansa pienasuntopainotteisissa kohteissa, joissa on paljon yksittäisiä nousuja. Tällä hetkellä meillä on menossa myös toinen uudisrakennuskohde, jossa talotekniikkahormi tulee keittiöhormiksi, SSR Oy:n rakennuspäällikkö Reino Nieminen summaa yhteen.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2017

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Kerrostalo

Yhteistyössä mukana

Rakennuttaja: Nuorisosäätiö
Arkkitehti: A1-Arkkitehdit Oy
Suunnittelija: Granlund Oy
Urakoitsija: Salpausselän rakentajat Oy
Asentaja: RST-Asennuspalvelu Oy

Samanlaisia kohteita