Putki- ja lämmitysremontti omakotitalossa
Toteutetut kohteet

Omakotitalo Mattsson, Turku

Käyttövesi- ja lämmitysputket kerralla kuntoon

Mattssonien vuonna 1976 rakennettu talo sai uudet käyttövesi- ja lämmitysputket sekä uuden sukupolven lämpöpumppuratkaisun. Tavoitteena oli ehkäistä vesivahinkoriskit, säästää lämmityskuluissa ja nostaa talon arvoa.

Projektin tiedot:

  • Turku, Suomi
  • Pientalo
  • Valmistumisvuosi: 2014

Uponorin ratkaisut

  • -
Tage ja Marjo Mattsson ovat olleet tyytyväisiä käyttövesiremonttiinsa, jonka tarkoituksena oli korvata vanhat metalliset käyttövesi- ja lämmitysputket uusilla Uponorin komposiittiputkilla.

Syksyllä 2014 he päättivät toteuttaa putkiremontin, sillä aikaa talon valmistumisesta oli kulunut jo 38 vuotta. Turun Pääskyvuoressa sijaitsevan 119-neliöisen talon he ostivat vuonna 1992.

– Remontti sujui nopeasti ja helposti rakenteita rikkomatta. Remonttia ei tarvinnut lähteä karkuun ja se kesti vain pari viikkoa, Tage Mattsson kertoo.

Työn nopeus perustui siistin, valkoisen komposiittiputken pinta-asennukseen. Vanhat metalliputket jätettiin rakenteiden sisälle. Uudet komposiittiputket ovat ääniteknisesti laadukkaita, jolloin esimerkiksi virtausäänet eivät häiritse asumista. Vanhat putket olivat käytössä koko urakan ajan, mikä varmisti häiriöttömän asumisen remontista huolimatta.

Mihin aikaan vuodesta tahansa

Remontti käynnistyi, kun myyjä esitteli uuden sukupolven ratkaisuja Mattsoneille kotikäynnin aikana. Pariskunta halusi hyödyntää uusimpia menetelmiä ikääntyvän käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmän uusimiseen.

Remontin kannustimena oli myös kotitalousvähennys, jota voitiin hyödyntää remontin työn osuudessa. Mattssonit ottivat yhteyttä Uponoriin, joka suositteli ratkaisun toteuttajaksi maskulaista LVI-alan yritystä LVI Elo Oy:tä. LVI Elon yrittäjä Aleksi Elon mukaan putkiremontti pientalossa voidaan tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa.

– Vesi katkaistiin urakan aikana vain muutamaksi tunniksi, kun jo asennetut uudet käyttövesiputket liitettiin järjestelmään. Samalla vanhat metalliputket tyhjennettiin vedestä ja jätettiin paikoilleen rakenteiden sisään, Elo kertoo.

Sujuva projekti tuotti siistin lopputuloksen

Mattssonit vakuuttuivat putkistojen uusimistarpeesta, koska vesijohtoverkostojen korroosio-ongelmat ovat yleistyneet vanhoissa pientaloissa. Etuna on myös se, että monet vakuutusyhtiöt nollaavat tilanteen putkiston ikävähennysten osalta remontin jälkeen.

Urakka käynnistyi suunnittelulla ja mittauksilla. Työn toteutuksesta vastasi LVI Elolta Markus Montonen, joka oli päivittäin yhteydessä Mattssoneihin urakan aikana. Ammattitaitoisen asentajan osuus on kaikkein tärkein onnistuneen remontin tekemisessä.

Alkuvaiheessa huoneiden väliset läpiviennit porattiin ja putkien reitityksissä hyödynnettiin muun muassa keittiökalusteiden ala- ja yläsokkeleita. Putket taivutettiin ja liitokset tehtiin erikoistyökaluilla.

LVI-urakoitsijan työn jälki osoittautui Mattssoneiden mukaan siistiksi. Putket ja osat olivat valmiiksi pintakäsitelty valkoisiksi, joten niitä ei tarvinnut erikseen maalata. Mattssonien talossa putket jäivät osittain sellaisenaan näkyviin, mutta ne voidaan tarvittaessa myös piilottaa koteloihin. Olohuoneessa putket asennettiin huomaamattomasti verhotankojen taakse.

Lämpöpumppu korvasi öljykattilan

Käyttövesiremontin yhteydessä oli järkevää hoitaa muukin talotekniikka kuntoon, joten Mattssonit päättivät uusia lämmitysjärjestelmän. He korvasivat öljylämmityksen NIBE Split -ilma-vesilämpöpumppuratkaisulla. Urakka kattoi lämpöpumppuasennuksen lisäksi myös lämmitysputkien ja patterien termostaattien uudistamisen. Vanhat patterit jäivät paikoilleen.

Uuden sukupolven NIBE Split -lämpöpumppu perustuu integroituun lämmitys-, käyttövesi- ja jäähdytysjärjestelmään, jonka sisäyksikössä on integroitu vedenlämmitin, sähkövastus ja kiertopumppu. Lämpöpumppu on yhdistettävissä muihin lämmönlähteisiin kuten Mattssonien talossa sähkölämmitykseen, joka on Mattssonien varalämmitysjärjestelmä.

Remontin myötä talon arvo nousi ja säästöä kertyy lämmityskuluissa. Uudet komposiittiputket suojaavat nyt taloa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2014

Projektityyppi
Saneeraus

Rakennustyyppi
Pientalo

Yhteistyössä mukana

LVI Elo Oy
Pihkalantie 20
21250 Masku
P 0400-820 665
E myynti@lvielo.fi

Samanlaisia kohteita