Putkiremontti päivässä
Toteutetut kohteet

Omakotitalo Knuutila, Nurmijärvi

Putket päivässä kuntoon

Suunniteltu putkiremontti ei hirvittänyt nurmijärveläistä Knuutilan pariskuntaa, mutta myönteisetkin odotukset ylittyivät, kun remontti oli ohi päivässä. Pääasia eli työn laatu ja sille saatu takuu varmistivat asukkaiden tyytyväisyyden talon myyntiarvoa nostavaan remonttiin.

Projektin tiedot:

  • Nurmijärvi, Suomi
  • Pientalo
  • Valmistumisvuosi: 2013

Uponorin ratkaisut

  • -
Veikko ja Maija Knuutilan itse rakentamasta omakotitalosta Nurmijärven kirkonkylällä tuli viime vuonna kolmikymppinen. Tiilivuorattuun puutaloon on tehty pieniä remontteja matkan varrella. Keittiö, sauna ja pesuhuone on uudistettu ja yläpohjaan lisätty lämmöneriste muutama vuosi sitten.

Knuutilat suunnittelevat myyvänsä talon ensi kesänä. Siksi mieleen nousi kysymys, missä kunnossa talon käyttövesiputket mahtavat olla. 30-vuotiaat kupariputket eivät vielä ole ikäloput, mutta rakennusalalla työskennellyt Veikko Knuutila tietää hyvin, että sitä uudemmatkin putket voivat olla korroosion uhreina käyttöikänsä lopussa.

− Pientalon myyjän vastuuhan kestää viisi vuotta asuntokaupasta. Eli jos putkissa sinä aikana ilmenisi vikaa, joutuisimme korvaamaan uusille omistajille aiheutuvat korjauskustannukset. Niinpä päätimme hoitaa asian kuntoon ennalta, Knuutila kertoo pariskunnan ratkaisusta.

Kupari vaihtui komposiittiin

Knuutilat alkoivat etsiä paikallista urakoitsijaa putkien vaihtoon. Internetistä löytyi LVI-DALTON Oy, jonka sivuja isäntä piti lupaavina. Yritys käyttää Uponorin komposiittiputkia, joissa on kerroksittain muovia, alumiinia ja muovia. Komposiitin etuna on sen korroosionkestävyys. Sisäpinnalta ei liukene veteen vieraita aineita, jotka voivat aiheuttaa maku- ja terveyshaittoja. 

− LVI-DALTONin toimintatapa vaikutti tehokkaalta. Soitin ja sovin tapaamisen yrittäjä Mikko Säterin kanssa. Katsoimme läpi putkien reitit, ja jo samana päivänä sain häneltä urakkatarjouksen, jonka hyväksyin, Knuutila sanoo. LVI-DALTONilla työskentelee kolme veljestä. Mikko Säteri on Uponorin kouluttama verkostourakoitsija, joka hallitsee Uponorin tuotteiden asennuksen.

Remontti valmistui päivässä

Työt alkoivat parin viikon kuluttua ensitapaamisesta. Ja loppuivat myös. Koko putkiremontti kesti siis noin työpäivän verran, seitsemän tuntia. Säterin veljesten keskinäinen työnjako on muotoutunut vuosien aikana sujuvaksi. Jo saman päivän iltana asukkaat pääsivät lämpimään suihkuun kotonaan, vaikka vesi oli kytketty pois päältä työskentelyn ajaksi. Pariskunta vetäytyi remontin alta toiselle paikkakunnalle kyläilemään, ja palatessa koti oli siivottu työn jäljistä. Erityisesti vaimo arvosti loppusilausta.

 − Olimme yllättyneitä, kuinka nopeaa ja vaivatonta putkien uusiminen lopulta oli. Arvelimme, että ainakin muutaman päivän, ehkä jopa viikon se veisi, Knuutila kiittelee urakan ripeyttä.

Uponor tarjoaa remontoijille Uponor KOTI -palvelukokonaisuuden, jonka kautta asiakas saa yhteyden paikalliseen urakoitsijaan, ellei hänellä itsellään ole tiedossa työn tekijää tai ellei hän ennätä etsiä sellaista asuinseudultaan. Uponor KOTI –remontoijan palvelusta asiakas saa yhdellä yhteydenotolla asiansa alulle helposti ja nopeasti. Knuutiloiden tapauksessa urakoitsija löytyi suoralla kontaktilla, mutta LVI-DALTONit saavat yhteydenottoja myös Uponorin kautta.  Tunnettu ja laadun takaava toimittaja on monelle remontoijalle niin keskeinen asia, että putkitöille halutaan löytää nimenomaan Uponorin tuotteita käyttävä ammattilainen.

Vesivuoto voi piillä rakenteissa pitkään

Kupariputkia syövyttää esimerkiksi vesi, jonka kalkkipitoisuus on korkea. Näin on juuri Nurmijärven seudulla. Myös veden virtausnopeus vaikuttaa putkien kulumiseen. Vuotoja ei ollut Knuutiloiden kodissa ilmennyt, mutta vaurioitumisen merkit voivat näkyä vasta kuukausien, jopa vuosien päästä. Koska putket olivat seinän sisässä, tihkuvuotoa on vaikea havaita.

Säterin veljekset Mikko ja Ville kertovat tapauksesta, jossa asukas oli huomannut, että vettä valuu talon sokkelin läpi. Vuoto oli jatkunut kuukausia, kunnes paikalle kutsuttiin LVI-urakoitsija. Vesiputki oli vuotanut lattian sisällä. Lattian kuivatus vei kuukausia. Nurmijärvellä on tehty useita putkiremontteja jopa 1990-luvulla rakennettuihin pientaloihin. − Helppo tapa havaita vuoto on seurata vesimittaria. Jos sulkee kaikki hanat, mittarin ei pitäisi värähtää. Jos se kuitenkin raksuttaa, on syytä epäillä vuotoa, Knuutila selittää.

Vaihda ajoissa, säästy vuotokatastrofilta

Knuutila pitää erinomaisena Uponorin lähettämää järjestelmätodistusta. Se on pätevä dokumentti yrityksen antamasta takuusta putkimateriaalilleen. Urakoitsija puolestaan vastaa tekemästään työstä. Ja jos myöhemmin kaivataan vaikkapa uutta vesipistettä, tilaus on helppo tehdä yhteensopivilla Uponorin tuotteilla.

− Soittaisin varmasti samalle yrittäjälle. Olin iloisesti yllättänyt urakan hoitumisen ripeydestä, työn organisoinnista ja laadusta. Itsekin alan ammattilaisena tiedän, että nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä, Veikko Knuutila toteaa.

Mikko Säteri vahvistaa, että remontin kesto on ensimmäisiä huolenaiheita sitä suunnitellessa. Toinen on hinta. Talon isäntä muistuttaa, että kustannukset ovat pieni osa siitä, mitä korjaamattomien putkien seurauksena tapahtunut vesivahinko maksaa. Se tulee kalliiksi sekä asukkaille että yhteiskunnalle. Vakuutusyhtiöt maksavat huikeita korvauksia. Tosin korvauksen maksamisesta voidaan luopua kokonaan, jos putket ovat vanhoja tai niissä on esiintynyt useita vuotoja.

− Kupariputkia joudumme paikkailemaan vähän väliä samassakin talossa. Niiden korjaamisessa tai vaihtamisessa, mitä suosittelemme, riittää meille vielä runsaasti työsarkaa, Ville Säteri sanoo.

Knuutiloiden remonttihuolet nykyisessä kodissa ovat ohitse. Myyjän viiden vuoden vastuu ei pelota lainkaan, kun poismuutto tulee ajankohtaiseksi.

 
Ota yhteyttä Uponor KOTI –palveluun

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2013

Projektityyppi
Saneeraus

Rakennustyyppi
Pientalo

Yhteistyössä mukana


LVI-DALTON Oy
Hitsarintie 3
01800 Klaukkala

P 040-759 7870
E lvi@dalton.fi
W www.lvidalton.fi

Samanlaisia kohteita