Timonkadun asuinkerrostalon rakennustyömaa
Toteutetut kohteet

Tekniikkahormi nopeutti kerrostalokohteen rakentamista, Lahti

Tekniikkahormiratkaisu nopeutti lahtelaisen kerrostalokohteen rakentamista

Lahden Mukkulaan on valmistunut kaksi asuinkerrostaloa, joihin on asennettu tekniikkahormit. Uponorin kehittämä tekniikkahormi on teollisesti esivalmistettu, modulaarinen hormirakenne LVI-järjestelmien tehokkaaseen reitittämiseen. Uponor-tekniikkahormin moduuleilla voidaan reitittää huoneistoihin vesi-, viemäröinti- ja ilmanvaihtojärjestelmät esikasattuina, kytkentävalmiina kappaleina.

Projektin tiedot:

  • Lahti, Suomi
  • Kerrostalo
  • Valmistumisvuosi: 2015

Uponorin ratkaisut

  • 108 asuntoon tekniikkahormit

– Tekniikkahormi sopii sekä uudis- että saneerauskohteisiin. Reitityselementin käytöllä ei ole rajoitteita, sillä se sopii avattavuutensa ansiosta hyvin kaikenlaiseen rakentamiseen. Kaikki talotekniikka on valmiiksi reititettynä: hormielementeillä saadaan tehtyä vesi-, viemäri-, sähkö-, lämpö-, jäähdytys- ja ilmanvaihtonousut, kertoo Uponorin hankekehityspäällikkö Toni Wahlfors.

Tehokas reititystekniikka uudisrakentamiseen

Lahden Mukkulaan on loppusyksystä 2015 valmistunut kaksi seitsenkerroksista asuinkerrostaloa. Timonkadulla sijaitsevassa Asunto Oy Lahden Timonkadun Helmessä asennettiin tekniikkahormit yhteensä 108 asuntoon.

– Kohteeseen tarvittiin Elpo-elementin korvaava tuote, jossa olisi valmiina jätevesi-, radon- ja sadevesinousut. Vaatimuksena ratkaisulle oli, etteivät asennukset häiritsisi muuta runkotyövaiheen rakentamista, Wahlfors taustoittaa.

Työmaan vastaava mestari Pasi Mattila Salpausselän rakentajista kertoo olevansa tyytyväinen ratkaisuun.

– Uponorilta käytiin asentamassa tekniikkahormit sovittuna päivänä. Niitä ei tarvitse nostaa nosturilla, mikä on suuri etu. Hormien käyttö nopeutti rakentamista konkreettisesti: yhteensä urakassa säästyi noin viikon verran aikaa.

Wahlfors vahvistaa tekniikkahormien käytön vapauttavan työmaalla aikaa muihin hommiin.

– Uudisrakentamisessa tekniikkahormi ei rytmitä rakentamista, toisin kuin muurattu hormi tai betoninen hormielementti. Tämä vapauttaa runkopystytysvaiheessa aikaa muille töille. Kohteessa asentaminen limittyi joustavasti ja ongelmitta muuhun rakentamiseen. Asennustekninen joustavuus olikin varmasti päällimmäinen syy siihen, että Uponor valittiin yhteistyökumppaniksi Timonkadun kohteeseen.

Reititys sujui sen verran jouhevasti, että tekniikkahormeja nähtäneen työmaalla vastaisuudessakin.

– Aiomme käyttää tekniikkahormeja myös tulevissa kohteissa, Mattila kaavailee.

Hyötyä suunnittelijoille ja asentajille

Tekniikkahormiratkaisu paitsi nopeuttaa työskentelyä, myös helpottaa reitityselementtien suunnittelua ja asennusta.

– Hormi voidaan varustaa hanakulmarasioilla ja viemäriliitännöillä, jolloin kalustus on helppo ja nopea tehdä. Kun pinta-asennuksia putkille ei tarvitse tehdä, asentajille jää ainoastaan kalusteiden kytkeminen, Wahlfors toteaa.

Arkkitehtien ja LVI-suunnittelijoiden pöydällä ratkaisu helpottaa muun muassa tilantarpeen hahmottamista ja elementtien sijoittelua.

– Suunnittelu systematisoituu valmiiden piirustuspohjien myötä, ja kalusteita on helpompi ryhmitellä. Tekniikkahormi nopeuttaa etenkin varausten suunnittelua: arkkitehti näkee vaivatta, kuinka paljon talotekniikka vie hormistoissa tilaa. LVI-suunnittelija puolestaan pystyy sijoittelemaan elementit niin, että risteilyt ja kytkennät kulutuspisteisiin ovat optimaaliset.

Suuri potentiaali myös saneerauksessa

Tähän mennessä Uponorin tekniikkahormia on käytetty uudiskohteissa, mutta Wahlfors näkee ratkaisun suurimpien hyötyjen liittyvän tyyppitalojen linjasaneeraukseen. Ratkaisu säästää tilaa, mikä on suuri etu, kun remontoidaan esimerkiksi kylpyhuoneista esteettömiä.

– Muurattuun hormiin nähden tilansäästö on merkittävä. Tekniikkahormi vapauttaa kylpyhuoneeseen tilaa ja tuo käyttöön uusia neliöitä, Wahlfors huomauttaa.

Modulaarinen korjausmenetelmä kytkentävalmiilla LVI-hormirakenteilla on varsin tehokas tapa suorittaa asuntojen perusparannus. – Kun pystytään tekemään isompia sarjoja, rakentamiseen tulee tehokkuutta ja laadunvalvonta paranee. Ennakointi helpottuu, ja logistiikka sekä aikataulut pysyvät paremmin hallussa. Työmaarakentamisen nopeutuminen säästää euroja ja asukkaat pääsevät nopeammin takaisin asuntoihinsa, Wahlfors perustelee

Projektin tiedot

Maa
Suomi

Verkkosivu

Valmistumisvuosi
2015

Projektityyppi
Uudisrakentaminen

Rakennustyyppi
Kerrostalo

Yhteistyössä mukana

Urakoitsija:
Salpausselän Rakentajat Oy

Asentaja:
Asennuspalvelu RST Oy

Samanlaisia kohteita