Sähkö- ja tietoliikenneratkaisuja

 • Uponor tarjoaa kaapelinsuojajärjestelmiä niin sähkö, -kuin tietoverkkoihinkin.

Kaapelinsuojaratkaisut nykyaikaiseen rakentamiseen

Moderni tietoyhteiskunta edellyttää nopeita yhteyksiä ja kattavaa laajakaistaverkkoa. Uponorin laadukkaat kaapelinsuojajärjestelmät lisäävät sähkö­- ja tietoliikennejärjestelmien toimintavarmuutta. Järjestelmämme sopivat mm. valokuitukaapeleiden asennuksiin sekä maahan asennettavien sähkö-­ ja telekaapelien mekaaniseksi suojaksi liikennettä ja routaa vastaan.

Kaapelinsuojaputket jaetaan standardin SFS 5608 mukaisesti rengasjäykkyyden ja iskulujuuden perusteella lujuusluokkiin A ja B. Suojalevyissä käytetään luokkaa C. A-luokan putkien rengasjäykkyys on 16 kN/m² (SN 16) ja B-luokan 8 kN/m² (SN 8). Tunnusvärin ansiosta putken tyyppi on tunnistettavissa myöhempien kaivuutöiden yhteydessä. Telekaapeleiden suojaputket ovat punaisia, sähkökaapeleiden keltaisia.

A-luokan (raskas käyttö) putkia käytetään
 • Maanvaraisputkituksissa ja hiekkavaippaisissa kanavissa raskaan liikenteen alueilla sekä katujen ja teiden alituksissa
B-luokan (keskiraskas käyttö) putkia käytetään
 • Maanvaraisputkituksissa raskaan liikenteen alueiden ulkopuolella
 • Kevyen liikenteen väylien alituksissa
Opto-muhvein varustetut PVC-putket toimitetaan tiivisteellisinä. Muuten muhvilliset PVC-putket voidaan asentaa joko tiivisteellä tai ilman.
  • Tripla-putki on kolmikerroksinen polyeteeniputki, jonka sisäpinta on sileä. Tripla-putken asentaminen ja käsittely on helppoa sen keveyden ansiosta. Putken pituusjäykkyys on kuitenkin riittävä, jotta pitkän kaapelikanavan saa vaivattomasti suoraksi pysty- ja vaakasuunnassa. Pienten esteiden kiertäminen sujuu putkea taivuttamalla ilman että muhviliitosten tiiveys kärsii. Erinomaisen tiiveyden ansiosta Tripla-putkeen voidaan myös puhaltaa kaapeleiden vetonaru. Tuotejärjestelmään kuuluu putken lisäksi erilaisia yhteitä kuten taivutuskaaria, haara-kappaleita ja jatkossuojakaivo.

   Tripla 

  • Punaiset telekaapeleiden suojaputket Opto-muhvein ja tiivistein valmistetaan kokoluokissa 50 mm ja 110 m. Keltaisia sähkökaapeleiden suojaputkia saa kokoluokissa 50 mm, 110 mm ja 140 mm. 50 mm putket toimitetaan tiivisteen kanssa, suuremmat koot eivät sisällä tiivisteuraa. Niissä voidaan käyttää O-rengastiivistettä.

   PVC 

  • Tupla-kaapelinsuojaputket valmistetaan polyeteenistä (PE) ja ne ovat tuplarakenteisia. Uponorin kaksoisseinämäinen, vetonarullinen kaapelinsuojaputki PE on sisältä sileä ja ulkopinnaltaan aallotettu. Sileä sisäpinta helpottaa kaapeleiden vetämistä

   jopa suunnanmuutoksissa. PE-suojaputkia on saatavana kokoluokissa 50/42 punaisena ja keltaisena. Putkikiepin pituus on 50 m. Tupla-putkia toimitetaan keltaisena ja punaisena kokoluokissa 110 mm ja 160 mm. Muhvilliset putket voidaan asentaa joko ilman tiivistettä tai tiivisteellisinä.

   Tupla kaapelinsuojajärjestelmä 

  • Kiepiltä vedettävät yhtenäiset Opto-putket on tarkoitettu puhallustekniikalla asennettaviin kohteisiin. Polyeteenistä (PE) valmistettuja Opto-putkia käytetään mm. valokuitukaapeleiden asennuksiin. Opto-putkien rengasjäykkyys vastaa lujuusluokkaa A. Putkien sisäpinta käsitellään kaapeleiden vetokitkan alentamiseksi. Kitkaa voidaan pienentää kymmeniä prosentteja joko erillisellä silikonikerroksella tai rihlaamalla sisäpinta. Opto-putkia voidaan toimittaa asiakkaan väri- ja tunnistetietojen mukaisesti. Liitokset paineenkestävinä joko sähköhitsaamalla tai mekaanisilla liittimillä. Väri: musta. Koko 40 mm.

   Opto_ 

Kaapelinsuojajärjestelmien materiaalit

 • Esite
 • Yleisesite omakotitalon rakentamisesta. Käsitellään myös kaapelinsuojausta.
 • Suunnittelu- ja asennusohje
 • Tripla-kaapelinsuojajärjestelmän suunnittelu- ja asennusohje.
 • Yhdyskuntatekniikan käsikirja
 • Yhdyskuntatekniikan käsikirjan osiot kaapelinsuojauksesta.
Uponor Garden Hub -kytkentäkaivo puutarhaan

Uponor Garden Hub - Puutarhan uusi kytkentäkeskus

Uponor Garden Hub -kytkentäkeskuksen kautta saadaan maan alla kytkettyä niin sähkö- kuin vesijohdot. Sylinterinmuotoinen kytkentäkaivo sijoitetaan sopivaan paikkaan maan alle ja varustetaan kannella, joka suojaa lialta ja ulkoiselta kuormitukselta. Lopputuloksena on siisti ja johdoton puutarha.
Sulje