Sähköisen lattialämmityksen suunnittelu - Uponor

Nopea ja helppo

Comfort E -sähköisen lattialämmityksen suunnittelu

Uponor Comfort E -sähköinen lattialämmitys helppoon suunnitteluun luotettavilla tuotteilla

Sähköistä lattialämmitystä suunnitellessa on ensin määriteltävä sen käyttötarkoitus. Sähköistä lattialämmitystä voidaan käyttää joko tilojen mukavuuslämmitykseen tai kokonaislämmitykseen.

Mukavuuslämmityskäytössä tilan varsinainen lämmöntuotto hoidetaan jollakin muulla järjestelmällä, ja sähköinen lattialämmitys suunnitellaan ylläpitämään mukavalta tuntuvaa lämmintä lattiapintaa. Tyypillisiä käyttökohteita ovat kylpyhuoneet tai klinkkeripäällysteiset keittiö- tai eteistilat.

Kokonaislämmityksessä sähköinen lattialämmitys toimii huoneen ainoana lämmitysjärjestelmänä ja se tulee suunnitella tuottamaan ja ylläpitämään tilan haluttu lämpötila kokonaisuudessaan.

Suunnittelua helpottamaan on luotu lattialämmitysmatoille valmis suunnittelutyökalu, jonka avulla lattialämmitysmattojen suunnittelu ja toteutukseen tarvittavan materiaalilistan luonti käy vaivattomasti.

Tuotteet:

Märkätilojen lattialämmitysmatot
Märkätilojen lattiarakenne sähköisellä lattialämmityksellä

Märkätilojen lattialämmitysmatot

Märkätilojen lattialämmitysmatot on tarkoitettu asennettavaksi suoraan laattojen alle, betoniin, tai muuhun massaan. Mattojen paksuus on vain 3mm, mikä mahdollistaa todella matalan rakenteen. Märkätilojen lattialämmitysmattoista löytyy kaksi eri tehovaihtoehtoa; 160W/m², sekä matalampitehoinen 100W/m². Mattoja löytyy eri kokoisina 1m²:stä aina 12m²:n asti. Maton taustapuolella on tarrakiinnitys, joka varmistaa, että matto pysyy tiukasti kiinni alustassa. Lisäksi lämmityskaapeli on sidottu tiheästi verkkoon, jolloin kaapeli ei pääse nousemaan ylös matosta edes tasoitteen asentamisen yhteydessä. Asennukseen ei myöskään tarvita mitään erikoistyökaluja, vaan maton levittäminen onnistuu helposti ja vaivattomasti.
Tarkemmat tekniset tiedot
Kuivien tilojen lattialämmitysmatot
Kuivatilojen tattiarakenne sähköisellä lattiarakenteella

Kuivien tilojen lattialämmitysmatot

Kuivan tilan lattialämmitysmatot asennetaan suoraan pintamateriaalin, esim. laminaatti- tai parkettilattian, alle. Maton asennukseen ei tarvita erikoistyökaluja ja sen asentaminen on todella nopeaa ja vaivatonta. Lämmityskaapeli on kiinnitetty alumiiniseen asennusmattoon ja sen teho on 140W/m². Kuivien tilojen lattialämmitysmaton paksuus on todella ohut, vain 2mm. Eri kokoisia mattoja löytyy aina 1m²:stä 8m²:n asti. Kuivien tilojen lattialämmitysmatto suositellaan aina käytettäväksi yhdessä Uponor-eristelevyn kanssa parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Eristelevyä käyttämällä voit säästää myös energiaa ja eristää askelääniä.

Tarkemmat tekniset tiedot
Irrallinen lattialämmityskaapeli
Nopea ja mukava lämmönsäätö sähköisellä lattialämmityksellä - Uponor

Irrallinen lattialämmityskaapeli

Korkealaatuiset irralliset lattialämmityskaapelit ovat ideaalinen ratkaisu esimerkiksi monimuotoisiin märkätiloihin. 2-johtiminen suojattu kaapeli on halkaisijaltaan vain 3 mm ja se on helposti kiinnitettävissä alustaan mukana tulevalla teipillä tai erikseen hankittavalla asennuskiskolla.

Kaapelin teho on 13W/m ja se on tarkoitettu asennettavaksi betoniin tai muuhun massaan. Kaapelin rakenne on joustava, mikä tekee siitä erittäin helpon käsitellä ja asentaa.

Tarkemmat tekniset tiedot
Huonetermostaatti
Sähköisen lattialämmityksen termostaatti - Uponor

Huonetermostaatti

Lattia-anturilla varustettu älykäs huonetermostaatti T-87IF huolehtii sähköisen lattialämmityksen ohjauksesta. Helppokäyttöinen termostaatti mahdollistaa jopa 9 erilaista lämpötilaohjelmaa käyttäjän yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Se kertoo myös sähköisen lattialämmityksen kuluttaman energian niin kilowattitunteina kuin euroina, joten energian kulutusta on vaivaton seurata.

Termostaatti täyttää EcoDesign direktiivin asettamat vaatimukset sähköisen lattialämmityksen säätölaitteille. Huomioithan, että järjestelmän sähkökytkennät tulee aina tehdä pätevän sähköasentajan toimesta.

Tarkemmat tekniset tiedot

Sähköisen lattialämmityksen suunnittelu pähkinänkuoressa

Mukavuuslämmityksen suunnittelu

Mukavaksi koetun lattian lämpötila on hyvin yksilöllistä. Suurin osa ihmisistä kokee jo muutaman asteen huoneilmaa lämpimämmän lattian mukavaksi. Standardissa ISO/TS 13732-2 mukavan lattian korkeimmaksi pitkäaikaiseksi lämpötilaksi on määritetty 29,5°C. Usein mukavuuslämmitystä suunniteltaessa kannattaa mukavuuden takaamiseksi kaikille ihmistyypeille käyttää laskennassa mahdollisimman korkeaa lattianlämpötilaa, käytetyn lattiapinnoitteen lämpötilarajoitteet kuitenkin huomioiden.
Asennusvälin vaikutus lämmitystehoon
Mukavuuslämmityksen suunnittelu
Mukavuuslämmitykseen tarvittava teho voidaan arvioida seuraavasti; Eteistilan lämpötila on lämmityskaudella toisen järjestelmän tuottamana 21°C. Laattalattian pintalämpötilan tahdotaan olevan 29°C. Lattialle tarvittava ylimääräinen lämpötila on siis 29-21= 8°C. Tarvittava teho 1m²:n lämmittämiseen 1°C:lla määrittää lämmönsiirtokerroin. Yleensä arviona tälle lämmönsiirtokertoimelle voidaan käyttää 11 W/m². Tarvittava mukavuuslämmitykseen tarkoitettu lisäteho huoneessa on siis 8°C* 11 W/m² = 88W/m². Laskettuun tehoarvioon suositellaan lisättäväksi vielä ~30% varmuuskerroin, näin ollen tarvittava teho on 88*1,3= 114,4W/m².

Kokonaislämmityksen suunnittelu

Järjestelmän tarvittavan neliöteho (W/m²) huoneessa voidaan laskea kaavalla:

huoneen laskettu lämpöhäviö (W)
(asennuksen pinta-ala (m2)

Laskettuun tehoarvioon suositellaan lisäämään varmuuskerrointa 20-30% kohteesta riippuen. Tuotteet ja irtokaapelia käytettäessä tarvittava asennusväli, määritellään arvioidun tehontarpeen perusteella.  Myös kokonaislämmitystä suunniteltaessa tulee ottaa huomioon tiettyjen lattian pintamateriaalien lämpötilankesto, joka voi rajoittaa lattiapinnan lämmittämistä yli määritellyn lämpötilan. Lattia-anturillista termostaattia käyttämällä voidaan varmistaa, ettei lattian pintamateriaali vaurioidu.

Sähköisten lattialämmitysmattojen suunnitelma käden käänteessä