Putkiremontti omakotitaloon – helpompi homma kuin uskotkaan

Putkiremontti omakotitaloon kannattaa toteuttaa ajoissa, sillä se tulee paljon edullisemmaksi kuin vahinkojen korjaaminen niiden jo tapahduttua. Kun omakotitalon putket alkavat olla vanhat, omistajalle ei tule useinkaan kovin suurena yllätyksenä, että ne voivat alkaa vuotaa. Yllätys voi kuitenkin olla, että vakuutuskorvaus – kun ikävähennyksetkin otetaan huomioon – saattaa jäädä pieneksi. Huomioitavaa on myös se, että vain osa vahingon seurauksista on korvattavia, kuten rakenteiden ja irtaimiston tuhoutuminen. Sen sijaan kosteuden ja homeen aiheuttamia terveyshaittoja, yöunien menettämistä ja stressiä ei voi korvata.

Remontin jälkeen ikävähennykset nollaantuvat ja vakuutusmaksut usein alenevat. Vesivahinkoa ei siis todellakaan kannata jäädä odottelemaan, vaan on paras toimia ennakkoon.

Uponor KOTI -putkiremontin kulku

Tässä informatiivisessa videossa esittelemme kahdeksan vaihetta, jotka sisältyvät Uponor KOTI -putkiremonttiin. Jos olet harkitsemassa putkiremonttia omakotitalossasi, tämä video tarjoaa sinulle arvokasta tietoa ja ohjeita. 

Kun valitset kumppaniksi paikallisen Uponor KOTI -urakoitsijan, sujuu putkiremontti omakotitaloon videossa kuvattujen vaiheiden mukaisesti:
  1. Uponor KOTI -remonttikartoitus: Paikallisen Uponor KOTI -urakoitsijan tekemä selvitys siitä miten ja minne uudet putket kannattaa asentaa.
  2. Tarjous: Urakoitsija lähettää tarjouksen remontin toteutuksesta.
  3. Urakkasopimus: Urakkasopimus ja toteuttamisajankohdasta sopiminen.
  4. Remontin toteutus: Remontin toteutus, lopputestaus ja siivous. Putkiremontin kesto on yleensä n. 2–4 päivää. Asunnossa voi asua koko remontin ajan.
  5. Uponor KOTI -järjestelmätodistus: Remontin dokumentointi. Järjestelmätodistuksesta näet, mitä on tehty ja miten.
  6. Lasku ja rahoitus: Urakoitsija laskuttaa työn. Mahdollisuus Uponor KOTI -rahoitukseen. Muista kotitalousvähennys!
  7. Remontin jälkeen: Mahdolliset vakuutusmaksualennukset sekä kotitalousvähennyksen hyödyntäminen verotuksessa.
  8. Huoletonta asumista: Uusien putkien ansiosta asunnossa voi elää huolettomana vuosikymmeniä eteenpäin.
Ennakoimalla säästyt ongelmilta ja ylimääräisiltä kustannuksilta
Korroosion ja vesivahingon aiheuttamia tyypillisiä ongelmia ovat muun muassa:
  • juomaveden laadun huononeminen
  • rakenteiden ja irtaimiston tuhoutuminen tai vaurioituminen
  • kosteus- ja homeongelmat
  • suuret korjauskustannukset ja muut taloudelliset menetykset
  • ongelmien aiheuttama stressi ja mielipaha
  • kiinteistön arvon lasku
Milloin putkiremontti kannattaa teettää omakotitaloon
Putkiremontti kannattaa teettää omakotitaloon viimeistään, kun putkien ikä ylittää 30 vuotta, sillä vesivahinkojen mahdollisuus yleistyy huomattavasti tämän ikäisissä putkissa.

Putken laskennallinen käyttöikä Suomessa on 30–40 vuotta. Putkiremontin ajankohtaan vaikuttaa kuitenkin moni asia. Putkien syöpymistä voivat nopeuttaa esimerkiksi veden laatu sekä rakennusaikaiset virheet.

Vuodenajalla ei ole merkitystä remontin kannalta, vaan sen voi teettää milloin vain.
Putkiremontin suunnittelu
Ennen remontin toteuttamista on suositeltavaa teettää ammattilaisella putkiremonttisuunnitelma ja joissain kunnissa suunnitelma on pakollinen. Tarkista aina putkiremonttisuunnitelman tarpeellisuus ja pyydä myös siitä tarjous putkiremontin tarjoajalta!

Uponor KOTI -putkiremontti alkaa kartoituskäynnillä, joka on asiakkaalle maksuton. Kartoituskäynnin tavoitteena on selvittää kuinka uusi käyttövesi- tai lämmitysputkisto kannattaa reitittää. Jos putkiremontin suhteen on erityisiä tarpeita ja toiveita, käydään ne yhdessä läpi ja katsotaan samassa yhteydessä, kuinka ne on järkevintä tehdä.

Hyvä putkiremontin suunnittelu antaa mahdollisuuksia myös muihin muutoksiin: yleensä on taloudellista keskittää remontit ja tehdä kerralla vähän enemmän. Remontin lopputuloksena on palkitsevaa saada omaan asuntoonsa uutta toimivuutta, huolettomuutta ja siisteyttä. Uusiakin asioita, jotka vastaavat tarpeisiin ja toiveisiin ja parantavat arkea.
Omakotitalon putkiremontin hinta ja kesto
Omakotitalon putkiremontti voi olla merkittävä investointi, mutta se on usein välttämätön askel talon kunnossapidossa ja arvon säilyttämisessä.  Omakotitalon Uponor KOTI -putkiremontti kestää yleensä vain 2-4 päivää ja talossa voi asua koko remontin ajan. Remontin toteuttaa paikallinen tai remonttikohteen lähialueella toimiva paikallinen LVI-urakoitsija. Uponor KOTI -kumppanit ovat paikallisia ammattilaisia, jotka on koulutettu asentamaan Uponorin tuotteita.
Putkiremontti tehdään talon rakenteita rikkomatta. Putket asennetaan vanhan seinäpinnan päälle ja vain huoneiden väliset läpiviennit porataan. Putkien reitityksissä hyödynnetään mm. kalusteiden ylä- ja alasokkeleita. Tarvittaessa putket voidaan myös koteloida huomaamattomiksi.
 

Mistä tekijöistä putkiremontin hinta muodostuu?

Vaikka yleisesti oletetaan, että omakotitalon koko on suoraan yhteydessä käyttövesiremontin kustannuksiin, todellisuudessa putkiremontin hinta määräytyy usean tekijän kautta. Putkiremontin hintaan vaikuttavia asioita ovat mm. kohteen sijainti, talon koko ja kerrosluku, vesipisteiden määrä ja etäisyydet toisistaan, talon rakennusmateriaali ja läpivientien määrä, kotelointien tarve sekä mahdollisesti vaihdettavat vesikalusteet ja vesivaraaja.

Kun suunnittelet omakotitalon putkiremonttia, yksi tärkeimmistä päätöksistä on valita oikeat putket. Laadukkaat putket ovat avainasemassa pitkäaikaisen toiminnallisuuden ja vähäisten huoltotarpeiden varmistamiseksi.

Omakotitalon putkiremontti, esimerkkihintoja

Alla on mainittu muutamia suuntaa-antavia hintaesimerkkejä toteutuneista putkiremonteista erikokoisissa omakotitaloissa. Tarkan hinnan omaan kohteeseesi selvität helpoiten pyytämällä lähimmän Uponor KOTI -kumppaniyrityksen maksuttomalle kartoituskäynnille, sillä putkiremontin lopullinen hinta määräytyy aina kohteen yksilöllisten ominaisuuksien ja tarpeiden mukaan.

Hintaan vaikuttavia asioita ovat mm. kohteen sijainti, talon koko ja kerrosluku, vesipisteiden määrä ja etäisyydet toisistaan, talon rakennusmateriaali ja läpivientien määrä, kotelointien tarve sekä mahdollisesti vaihdettavat vesikalusteet ja vesivaraaja.



Lisätietoja yllä mainituista remonttikohteista:
  • Inkeroinen/3500 €: Vain putkistojen uusiminen, vesipisteet olivat lähellä toisiaan.
  • Nurmijärvi/10500 €: Remonttiin sisältyi lämminvesivaraajan vaihto sekä 2 kpl uusia WC-istuimia.
  • Riihimäki/9000 €: Kaikki talon vesikalusteet uusittiin.
  • Vantaa/5300 €:  Lämminvesivaraaja uusittiin. 

Käyttövesiputkistot juomaveden jakeluun

Uponor PEX - Vuotosuojattu putkijärjestelmä käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmiin

Tiesitkö, että Uponor PEX -putkia on valmistettu jo yli 50 vuoden ajan!
  • Uponor lanseerasi ristisilloitetut polyeteeniputket (PEX) vuonna 1972 ja mullisti koko teollisuuden.
  • PEX-putket ovat kestäviä sekä helppoja asentaa ja käsitellä.
  • Uponor lanseerasi ensimmäiset biopohjaiset PEX Blue -putket vuonna 2022.
Syyskuussa 1972 Uponor (entinen Wirsbo) oli maailman ensimmäinen valmistaja, joka lanseerasi ristisilloitetut polyeteeniputket, tai lyhyesti PEX-putket – jotka mullistivat alan. Viimeisten 50 vuoden aikana tämä kestävä ja syöpymätön materiaali on ollut myös joustava ja monipuolinen: se kestää jopa 95 °C:n lämpötiloja ja soveltuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Alun perin PEX-putkia käytettiin lattialämmityksessä, mutta nykyään niitä käytetään myös lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä sekä vesijohtovesi- ja patteriliitännöissä.
 
Kehitystyömme jatkuu, sillä Uponor lanseerasi vuonna 2022 PEX Blue -putket, jotka ovat maailman ensimmäiset biopohjaiset PEX-putket. Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö putkissa perustuu ISCC‑sertifikaatin mukaiseen massatasemalliin. Putkien hiilijalanjälki on jopa 90 % pienempi kuin fossiilipohjaisilla PEX-putkilla, mutta niillä on sama erinomaisen suorituskyky, ominaisuudet ja laatu kuin perinteisillä putkilla. Pienemmän hiilijalanjälkensä ansiosta Uponor PEX Blue -putket tekevät rakennusprojekteista vastuullisempia.
 
Lue lisää PEX-putkista.

 

Käyttövesiratkaisu Uponor-komposiittiputkistolla

Uponor-komposiittijärjestelmä soveltuu käytettäväksi kiinteistöjen käyttövesi-, lämmitys- ja jäähdytysputkistoihin. Tyypillisimpiä käyttökohteita ovat pientalojen käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmien saneeraukset sekä suurempien kohteiden runko- ja nousuputkitukset. Pitkäikäinen ja hygieeninen järjestelmä soveltuu sekä uudis- että saneerauskohteisiin ja kestää kaikkia vesilaatuja syöpymättä. Komposiittijärjestelmä koostuu komposiittiputkista, liittimistä, muista osista sekä työkaluista ja asennuksessa tulee aina käyttää järjestelmään kuuluvia putkia, liittimiä ja työkaluja.
 
Komposiittijärjestelmä lyhyesti
  • Sama putki soveltuu useisiin eri käyttötarkoituksiin kuten käyttövesi-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin.
  • Sopii käytettäväksi vesikaluste- ja patterikytkennöissä sekä suurempien kohteiden runko- ja nousuputkina.
  • Muovinen sisäpinta on korroosionkestävä ja hygieeninen, mikä takaa raikkaan ja puhtaan veden hanalle saakka. 
  • Puristusliitokset sekä putken katkaisu ja taivuttaminen tehdään nopeasti erikoistyökaluilla ilman tulitöitä. 
  • Soveltuu sellaisenaan pinta-asennukseen ilman pintakäsittelyä. Monikerrosrakenteen ja elastisuuden ansiosta vaimentaa hyvin veden virtauksesta aiheutuvat äänet sekä patterista toiseen johtuvan äänen. Alumiinikerros antaa putkelle tarvittavan happitiiviyden ja muotojäykkyyden.
  • Tyyppihyväksytty käytettäväksi kylmä- ja lämminvesilaitteistoissa.

Tutustu Uponorin komposiittiputkiin.

Asiakkaiden kokemuksia omakotitalon putkiremontista

Suunniteltu putkiremontti ei hirvittänyt nurmijärveläistä Knuutilan pariskuntaa, mutta myönteisetkin odotukset ylittyivät, kun remontti oli ohi päivässä.

Putket päivässä kuntoon ❯


Suunniteltu putkiremontti ei hirvittänyt nurmijärveläistä Knuutilan pariskuntaa, mutta myönteisetkin odotukset ylittyivät, kun remontti oli ohi päivässä. Pääasia eli työn laatu ja sille saatu takuu varmistivat asukkaiden tyytyväisyyden talon myyntiarvoa nostavaan remonttiin.
Tage ja Marjo Mattsson ovat olleet tyytyväisiä käyttövesiremonttiinsa, jonka tarkoituksena oli korvata vanhat metalliset käyttövesi- ja lämmitysputket uusilla Uponorin komposiittiputkilla.

Käyttövesi- ja lämmitysputket kerralla kuntoon ❯


Mattssonien vuonna 1976 rakennettu talo sai uudet käyttövesi- ja lämmitysputket sekä uuden sukupolven lämpöpumppuratkaisun. Tavoitteena oli ehkäistä vesivahinkoriskit, säästää lämmityskuluissa ja nostaa talon arvoa.
Omakotitalon putkiremontti valmistui vajaassa kahdessa päivässä

Omakotitalon putkiremontti valmistui vajaassa kahdessa päivässä ❯


Lahtelaisen perheen v. 1982 valmistuneeseen omakotitaloon tehtiin käyttövesiremontti toukokuussa 2016. Remontti yllätti nopeudellaan talon asukkaat eikä kukkarokaan keventynyt kohtuuttomasti. Puurakenteisen, n. 150 m2:n talon käyttövesiremontti maksoi 3800 €.
Toteuta omakotitalon putkiremontti nyt

Uusi käyttövesiputkisto kestää vuosikymmeniä, nostaa talon arvoa ja pienentää vesivahingon riskiä. Sinun tarvitsee vain tehdä päätös, Uponor KOTI hoitaa remontin toteutuksen sujuvasti alusta loppuun.

Usein kysyttyjä kysymyksiä omakotitalon putkiremontista