Eduskuntatalon lumensulatusjärjestelmä

Eduskuntatalon portailla pito paranee

Peruskorjauksen yhteydessä asennettu lumensulatusjärjestelmä pitää rappuset sulana läpi talven.

Vuonna 1931 valmistuneen Eduskuntatalon mittava,kaksivuotinen peruskorjausurakka saatiin päätökseen syksyllä 2017. Alkuperäinen talotekniikka, ahtaat sisä- ja kellaritilat sekä julkisivut olivat kohennusta vailla. Myös portaat kaipasivat remonttia: halkeilevat saumat sekä olemattomiin kuluneet raudoitukset ovat enää muisto, sillä rappukivet on nyt pesty, hiottu ja ladottu takaisin paikoilleen. Entisöityjen rappusten alta löytyy Uponorin lumensulatusjärjestelmä.

– Porraskivet lähtivät Myrskylään työstettäväksi ja alle valettiin uudet betoniportaat, joiden päälle asensimme kaukolämpöön kytketyt lämmitysputket. Urakka sujui hyvin, samoin yhteistyö pääurakoitsijan kanssa, mistä kiitokset Lemminkäisen Vesa Ruoholle ja Sirpa Hämäläiselle. Hieman toki suunnitelmat muuttuivat matkan varrella, kun ei voinut tarkkaan tietää mitä portaiden alta löytyy, toteaa työpäällikkönä hankkeessa toiminut Tuomas Eskelinen Uponorilta.

– Projekti oli erittäin mielenkiintoinen. Portaita harvemmin tehdään, joten vertailukohtaa ei  oikein ollut. Löysimme kuitenkin toimivan ratkaisun, joka parantaa kohteen turvallisuutta. Lopputulosta päästään arvioimaan tulevana talvena, Eskelinen summaa.

Uponor-lumensulatusjärjestelmä on turvallinen ja energiatehokas ratkaisu lumensulatukseen ja isojen rakennusten peruslämmitykseen. Portaiden lisäksi se sopii katujen, torien, kenttien ja pihojen sulanapitoon. Menoveden lämpötilaksi riittää +40 °C, minkä ansiosta siinä voidaan käyttää lukuisia erityyppisiä lämmönlähteitä, kuten kaukolämmön paluuvettä, prosessien jätelämpöä tai lämpöpumppua. Järjestelmä suunnitellaan ja mitoitetaan kohdekohtaisesti.

Lisätietoja

Uponorin projektipalvelut
E projektipalvelu@uponor.com
P 020 129 2655