uponor news

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto Käärmetalolle Helsinkiin

Uponor mukana palkitussa Käärmetalon peruskorjauksessa

Tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto on myönnetty Käärmetalon eteläisen asuinrakennuksen peruskorjaukselle. Kohteen käyttövesiputket uusittiin Uponor Riser Port -talotekniikkahormilla.

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on arkkitehti Yrjö Lindegrenin merkittävimpiä suunnitelmia. Mäkelänkadun suuntaisesti mutkittelevan, kahdesta erillisestä rakennuksesta koostuvan talon pituus on 287 metriä ja siinä on yhteensä 189 kaupungin vuokra-asuntoa.

Käärmetalon peruskorjaus tehtiin Uponor Riser Port -talotekniikkahormeilla

Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa kylpyhuoneet, keittiöt, sisäpinnat, yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, ovet, ikkunat, yhteistilat ja LVI-järjestelmät. Suurin osa vanhoista ikkunoista korjattiin, keittiöiden alkuperäiset kiintokalusteet kunnostettiin ja rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena.

Uudet käyttövesiputket tilaa säästäen

Käärmetalon käyttövesiputket uusittiin Uponor Riser Port -talotekniikkahormilla, joka on muuntojoustava uudisrakentamiseen sekä kerrostalojen linjasaneerauksiin ja peruskorjauksiin soveltuva LVIS-reititysjärjestelmä. Käyttövesijärjestelmän uusimisen osalta suunnittelun lähtökohtana oli tehokas ja tarkoituksenmukainen tilankäyttö.
–  Riser Portin avulla saimme vedettyä putket suoraan kylpyhuoneeseen vesipisteiden lähelle, kertoo LVI-suunnittelija Kari Virtanen Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy:stä.

Riser Portin muita merkittäviä etuja ovat vuototurvallisuus ja huollettavuus: käyttövesiputket nousevat kylpyhuoneeseen eristetyssä, tiiviissä koteloinnissa ja vikatilanteessa vuotovedet ohjautuvat vedeneristeen päältä kylpyhuoneen lattiakaivoon. Avattavan kansirakenteen ansiosta putkistot ovat helposti huollettavissa tai vaihdettavissa.

Ketterä ratkaisu korjausrakentamiseen

Uponorin talotekniikkaelementit edustavat uudenlaista rakentamisen tapaa, joka mahdollistaa kustannus- ja aikataulutehokkuuden lisäksi perinteisiä tapoja huomattavasti kevyemmän ja ketterämmän toteutuksen työmaalla.

– Korjausrakentamisessa kytkentävalmiilla, laadukkailla elementeillä voidaan päivittää talotekniikka vastaamaan tämän päivän vaatimuksia helposti ja nopeasti, toteaa hankekehityspäällikkö Perttu Havulehto Uponorilta.

Vuosina 2016–2018 toteutetun peruskorjauksen suunnittelija on Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy. Tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Käärmetalon peruskorjauksen ohella Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema ja Vaaralanpuiston päiväkoti.

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Tutustu Riser Port -talotekniikkahormeihin