Uutiset

Uponorin uudet GDL-objektit tekevät suunnittelusta sujuvaa

1.6.2017

Reno Port –talotekniikkakasetista (entinen R2I-kasetti) ja Riser Port –talotekniikkahormista (entinen R2I-hormi) ArchiCADille kehitetyt GDL-objektit nopeuttavat sekä arkkitehdin että LVI-suunnittelijan työtä. Älykkäitä suunnittelutyökaluja on hiottu asiantuntijayhteistyössä Swecon kanssa.

Tietomallien käyttö rakennussuunnittelussa yleistyy kiihtyvällä tahdilla. On tärkeää, että arkkitehti- ja LVI-suunnittelu integroituvat jo varhaisessa vaiheessa tiiviimmin yhteen: kun arkkitehti voi tehdä LVI-varaukset jo luonnossuunnitteluvaiheessa, säästytään yllätyksiltä toteutussuunnittelussa.

Uponor on viimeisen vuoden aikana kehittänyt teollisesti esivalmistetuista talotekniikkaelementeistään älykkäitä työkaluja Graphisoft ArchiCAD -suunnitteluympäristöön. GDL-objektit helpottavat tilavarausten ja visualisointien tekoa sekä kertovat tarkat tiedot putkien liitäntäkohdista ja tuotteen toiminnasta suunnitellussa ympäristössään. Arkkitehti näkee Uponorin työkalusta suoraan kaikki valinnat, jotka tuotteeseen voidaan tehdä, joten tuoteluetteloiden selailuun ja kyselyihin ei kulu turhaa aikaa.

– Arkkitehti on perinteisesti määritellyt hormin alustavana tilavarauksena ennen LVI-suunnitelmien täsmentymistä, mutta älykkään tietomallityökalun avulla elementin toiminto ja sisuskalut avautuvat uudella tavalla. Kun määritellään millaista talotekniikkaa tilaan pitäisi mahtua, arkkitehti osaa säätää hormin koon kerralla oikein. Arkkitehdin ja LVI-suunnittelijan yhteistyö helpottuu merkittävästi, kun arkkitehti saa itse katsottua hormikoon oikeaksi, kertoo Uponorin Cefo-linjasaneerauselementtien tuotepäällikkö Teemu Inha.

Suunnittelusta suoraviivaisempaa

Reno Port -talotekniikkakasetin ja Riser Port -talotekniikkahormin GDL-tuotekonfiguraattorit on saatavilla nyt ArchiCADin versioon 19, kehitettynä yhteistyössä alan johtavan asiantuntijayrityksen, Swecon LVI- ja arkkitehtisuunnittelijoiden kanssa. Suunnittelijoilta saatu palaute auttaa kehittämään suunnitteluprosessia ja -työkaluja edelleen.

– Testausvaiheessa etsitään kehitettävää sekä teknisten ominaisuuksien että suunnittelun toimivuuden kannalta. Reno Port -talotekniikkakasetin objektin viimeisimmässä versiossa huomasimme, että palautettamme on kuunneltu tarkalla korvalla, sillä kehitettävää oli paljon vähemmän kuin aiemmin, kertoo Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikönjohtaja Jussi Eronen.

Erosen mukaan suunnitteluympäristössä tuotekonfiguraattorit helpottavat huomattavasti suunnittelua ja toteutusta.
– Suunnittelu nopeutuu selvästi, kun tuotteesta on valmis objekti, joka voidaan istuttaa tietomalliin.

– Hyvällä suunnittelutyökalulla tiedonkulku paranee, tekeminen suoraviivaistuu ja vältetään suunnitteluvaiheen ristiriitoja ja kompleksisuutta. Aivan kuten teollisesti esivalmistettujen talotekniikkaelementtien käyttö yleensäkin: pitkälle viedyt kappaleet vähentävät työtä suunnittelu-, tuotanto- ja toteutusvaiheissa, kun ratkaisuja ei tarvitse miettiä putki ja liitin kerrallaan, summaa puolestaan Teemu Inha.

  • Lataa Reno Port -talotekniikkakasetin GDL-objekti Uponorin materiaalipankista
  • Riser Port -talotekniikkahormin GDL-objekti tulossa pian, pysy kuulolla!