Uponor Varicool

Uutiset

Tasaista lämpöä ja vedotonta jäähdytystä alakatosta

Energiatehokkaat, helposti asennettavat lämmitys- ja jäähdytyspaneelit varmistavat huonetiloihin tasaisen lämmön ja täysin vedottoman jäähdytyksen. Ratkaisut soveltuvat erityisesti tiloihin, joissa järjestelmän on reagoitava nopeasti lämpötilakuormitukseen.

Uponorin jäähdytysjärjestelmien tuotepäällikkö Jouni Laurikainen tarkastaa viimeisen kasetin ja kapuaa alas telineeltä. Neuvotteluhuoneen alakattoremontti Uponorin toimipisteessä Tuusulassa on valmis. Vaikka mikään ei näytä muuttuneen, huone on nyt lämmityskustannuksiltaan merkittävästi tehokkaampi sekä sisäilmaltaan viihtyisämpi ja terveellisempi kuin ennen remonttia. Neuvotteluhuoneen alakattoon asennettiin Uponorin uudet Varicool-lämmitys- ja jäähdytyspaneelit, joilla korvattiin vanha puhallinkonvektorijärjestelmä. Vesikiertoinen Varicool-kattojärjestelmä toimii säteilyperiaatteella. Kattopaneeliensäteilypinnat eivät lämmitä tai jäähdytä suoraan huoneilmaa vaan pintoja, joihin säteily osuu.

Osa kattopaneelien tuottamasta lämmöstä siirtyy konvektion välittämänä huoneilmaan, mutta suurin osa lämmittää säteilynä huoneen kiinteitä pintoja. – Vieläkin kuulee joskus sanottavan, että katosta tuleva säteilylämpö jättää esimerkiksi pöydänaluset kylmiksi. Tätä voisi verrata siihen, että huoneessa on valonlähteenä kattolamppu: eihän siellä pöydän alla pimeää ole, Laurikainen kuvailee.

– Säteilyn lämmittämät pinnat luovuttavat lämpöään viileämpiin paikkoihin, ja konvektion lämmittämä ilma kiertää sen verran, että koko huonetila lämpiää, vaikkei suora säteily joka paikkaan ylläkään.

Varicool-järjestelmän merkittävä etu vesikiertoiseen patterilämmitykseen verrattuna on se, että alakatossa kulkevaan putkistoon voidaan ajaa sekä lämmintä että kylmää vettä. Koska putkiston pinta-ala on suuri, veden lämpötila voidaan sekä lämmityksessä että jäähdytyksessä pitää varsin maltillisena.

– Järjestelmässä voidaan käyttää useita eri lämmönlähteitä. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi uusiutuvien energianlähteiden kuten maalämmön hyödyntämiseen. Puhallinkonvektoriin verrattuna järjestelmän ehdoton etu on vedottomuus.

– Järjestelmä on hiljainen ja varmistaa tiloihin täysin vedottoman jäähdytyksen.


Konttoriin ja kotiin

Varicoolin eri tuotesarjoilla kattolämmitys ja -jäähdytys voidaan toteuttaa miltei mihin tilaan hyvänsä.

Säteilyjäähdytys- ja lämmitys soveltuu etenkin tiloihin, joissa lämpötilakuormitukseen on reagoitava nopeasti. Järjestelmä on erinomainen ratkaisu tilojen jäähdytykseen ja lämmitykseen muun muassa toimistorakennuksissa, hotelleissa, konferenssitiloissa ja sairaaloissa.

– Erityisen hyvä asennuskohde on nykyaikainen matalaenergiatalo, Laurikainen mainitsee.


Lukuisia toteutusvaihtoehtoja

Varicool-järjestelmän toteuttamiseksi on useita erilaisia vaihtoehtoja. Säteilyjäähdytys- ja lämmitys soveltuu etenkin tiloihin, joissa lämpötilakuormitukseen on reagoitava nopeasti. Järjestelmä on erinomainen ratkaisu tilojen jäähdytykseen ja lämmitykseen muun muassa toimistorakennuksissa, hotelleissa, konferenssitiloissa ja sairaaloissa.

– Näppituntumani on, että puolet uusista toimistorakennuksista lämmitetään ja jäähdytetään kattopaneeleilla. Myös saneerauskohteisiin valitaan yhä useammin kattolämmitys ja -jäähdytys, Laurikainen sanoo.

– Toimistoissa ja muissa vastaavissa kohteissa väli- tai yläpohjan ja alakaton välissä on reilusti tilaa LVIS-asennuksille. Varicool soveltuu kuitenkin aivan yhtä hyvin myös asuinhuoneistoihin, jolloin lämmitys- tai jäähdytyslevyt kiinnitetään suoraan väli- tai yläpohjaan. Tällä tavoin asennettu järjestelmä vie huonekorkeudesta vain muutaman sentin. – Erityisen hyvä asennuskohde on nykyaikainen matalaenergiatalo, Laurikainen mainitsee.

Paneelijärjestelmän asentaminen on helppoa ja nopeaa. – Esimerkiksi kattoliikkeen ja putkiasentajan yhteistyöllä valmista tulee nopeasti ja kustannustehokkaasti.
Aluksi tehdään putkilinjat ja sähköasennukset. Tämän jälkeen kattoliike tekee alakattorungon. Lopuksi putkiasentaja asentaa ja kytkee paneelit.


Lisätietoja:
Uponor Suomi Oy
Jouni Laurikainen, tuotepäällikkö
puh. 020 129 2798