Uutiset

Lattiaviilennyksellä lisäarvoa uudiskohteeseen

1.6.2017

Laadukas lämmönjakoratkaisu on kannattava investointi – hiljainen, helppohuoltoinen ja vedoton viilentävä lattialämmitys on paitsi suunnittelijan ja rakennuttajan, myös asukkaan mieleen.

Tampereen postitalona aiemmin toiminut Rautatienkatu 21 käy parhaillaan läpi mittavaa laajennus- ja saneerausurakkaa, jossa yhdeksänkerroksiseen uudisosaan rakennetaan 89 asuntoa ja noin 1 000 m2 toimistotilaa sekä remontoidaan kaikki kiinteistön vanhat toimisto- ja liiketilat. Uudisrakennuksen kerrokset 3–9 muodostavat Asunto Oy Tampereen Posteljooninpuiston, ja kaksi alinta kerrosta tulee liike- ja toimistokäyttöön. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian tilaaman urakan on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2017.

Asuinhuoneistoihin asennetaan lämmönjakoratkaisuksi Uponorin vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä, jota käytetään lämmityskauden ulkopuolella viilennykseen. Yhdessä tuloilman jäähdytyksen kanssa kaukokylmää hyödyntävä, viilennystä tasaisesti luovuttava järjestelmä parantaa huomattavasti kesäajan asumisviihtyvyyttä: se pitää lattian pintalämpötilan jaloille mukavassa 21–23 asteessa ja huoneiston sisäilman rakennusmääräysten mukaisesti alle 27 asteessa.

Korkealuokkainen kohde, laadukas talotekniikka

Miellyttävät sisäilmaolosuhteet takaava vesikiertoinen lattiaviilennys vastaa kerrostalorakentamisen kasvaviin vaatimuksiin kustannus- ja energiatehokkaasti.
– Postitalo on paraatipaikalla, ja lattiaviilennys on tällaisissa kovan rahan asunnoissa tämän päivän vaatimus. Koska toiveena oli myös lattialämmitys, tämä on erittäin hyvä yhdistelmä. Lisäksi kohteessa on saatavilla kaukojäähdytys, jonka kanssa lattiaviilennys toimii hyvin, luettelee LVI-suunnittelun projektinjohdossa ALL-Talotekniikka Oy:ssä toimiva Juha Laine.

– Halusimme tehdä mahdollisimman korkeatasoisia huoneistoja, joissa olisi laadukkaat ratkaisut kaikin puolin, julkisivusta sisäolosuhteisiin. Siksi päädyimme viilentävään lattialämmitykseen, vahvistaa Fennian rakennuttajapäällikkö Timo Vasa.

Sujuvaa yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa

Uponor tarjoaa lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmän käytännöllisenä kokonaistoimituksena. Nykyvaatimukset lämpö- ja askeläänieristyksen suhteen täyttävä Uponor Tacker -lattiaratkaisu toimitetaan asennettuna. Lisäksi Uponor toimittaa kohteeseen esikasatut ja vesitiiviit jakotukkikaapit, jotka nopeuttavat työmaalle asentamista, sekä Uponor Smatrix Wave Plus langattoman huonetermostaattijärjestelmän huonekohtaiseen lattialämmityksen ja -viilennyksen säätöön. Tärkeä osa kokonaisuutta on myös asiantunteva palvelu suunnittelijoille.

– Olemme olleet mukana hankesuunnitteluvaiheesta lähtien ja toimineet yhdessä rakennuttajan ja muiden sidosryhmien kanssa. Simuloimme LVI-suunnittelijoiden lähtötietojen perusteella kohteen lämpö- ja viilennystehot, ja olemme heidän apunaan urakan alusta loppuun. Posteljooninpuiston simuloinnit tehtiin asunnoissa, joihin auringonvalo aiheuttaa pahimman lämpökuorman. Niiden avulla järjestelmä mitoitettiin sellaiseksi, että lämpötilat pysyvät todennetusti nykyisten rakennusmääräysten mukaisina, kertoo myyntipäällikkö Sami Matikka Uponorin taloteknisestä projektimyynnistä.

– Uponor pystyi takaamaan viilennyksen suhteen parhaat olosuhteet. Suunnittelun aikana tarkensimme laskelmia ja ehdotimme ratkaisuja puolin ja toisin. Yhteistyö on sujunut oikein hyvin, Laine toteaa.

Viilentävä lattialämmitys – kaksi ratkaisua yhdellä investoinnilla

Perinteiselle puhallinkonvektori-radiaattoriyhdistelmälle viilentävä lattialämmitys on hyvä vaihtoehto.
– Viilentävä lattialämmitysjärjestelmä on hiljainen, vedoton ja huollon tarve on vähäisempi: ei ole esimerkiksi suodattimia, joita pitäisi vaihtaa. Rakentamisen kannalta suurin plussa on, että hoituu kaksi asiaa yhdellä järjestelmällä ja yhdellä investoinnilla, Laine toteaa.

Samoilla linjoilla on rakennuttajapäällikkö Vasa.
– Lattiaviilennyksellä saadaan vedoton järjestelmä, joka on asumisviihtyvyyden kannalta huippuluokkaa. Huoltokulujen ja ylläpidon kannalta tämä on rakennuttajalle taloudellinen ratkaisu. Haluamme lisäksi olla edelläkävijä laadukkaiden ja energiatehokkaiden ratkaisujen suhteen, Vasa huomauttaa.

Uponorin viilentävä lattialämmitys on moderni ja tehokas lämmönjakoratkaisu

  • Kustannustehokas: yhdellä investoinnilla ja järjestelmällä sekä lämmitys että viilennys
  • Miellyttävä, vedoton lämmönjako niin kesällä kuin talvella
  • Pitää sisälämpötilan tehokkaasti rakentamismääräysten asettamissa rajoissa
  • Sallii suuret ikkunapinnat ja tasaa niistä aiheutuvaa lämpökuormaa
  • Mahdollistaa ylilämmön keräämisen hyötykäyttöön