Uutiset

Viisi syytä päivittää omakotitalon lämmönsäätö

Omakotitalon lämmitysjärjestelmät kaipaavat päivitystä ja huoltoa samalla tavalla kuin mitkä tahansa muutkin talotekniset ratkaisut. Kun talon jossain osassa on tukalan kuuma ja toisaalla taas liian kylmä, herää kysymys, mistä vika johtuu. Tai kun energiankulutus on talvikauden pakkasilla huipussaan, kodeissa mietitään, voiko kulutukselle tehdä jotain.

Omakotitalon sisälämpötilaongelmissa syy voi löytyä yksinkertaisesti lämmitysjärjestelmästä ja sen säädöistä. Ratkaisun ei aina tarvitse olla kertarysäyksellä toteutettu iso lämmitysremontti, joskus pelkkä säätö tai osittainen kunnostus voi riittää ongelman korjaamiseksi.

 

Lämmönsää(s)tö kannattaa – 5 syytä päivittää lämmönsäätö

Uponorin uutena lattialämmityksen- ja viilennyksen tuoteryhmäpäällikkönä aloittanut Saija Matikka pureutui kysymykseen omakotitalon lämmönsäädöstä. Hän nosti esiin viisi syytä, miksi järjestelmien toimivuuteen ja lämmönsäätöön kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Energiatehokkuus
Tavoitteena on, että lämpöä on siellä missä tarvitaan, juuri sen verran kuin tarvitaan. Sekä patteri- että lattialämmityskohteissa voi riittää joskus pelkkä järjestelmän säätö, joskus tarvitaan isompi päivitys. Säästöä tulee pitkässä juoksussa myös kukkarolle, eikä lämpö valu harakoille. Jo 1 ºC:n alennus huonelämpötilassa on noin 5 %:n säästö lämmityskuluissa.

2. Älykkäät järjestelmät ja integraatiot
Nykyajan älykoteihin on saatavilla monenlaisia integraatioita. Valaistusta ja lämmitystä voidaan helposti säätää samalla järjestelmällä ja tulevaisuudessa tullaan näkemään vieläkin kekseliäämpiä ratkaisuja.

3. Käyttäjäystävälliset ratkaisut
Nykyaikaiset järjestelmät ovat helppokäyttöisiä. Esimerkiksi etäkäyttömahdollisuus takaa sen, että lomalle lähtö ja paluu sujuvat miellyttävästi. Kodin lämpötilan voi säätää poissa ollessa alhaisemmaksi ja loman loppuessa voi ennakoida kotiinpaluuta ja nostaa lämpötilan takaisin normaaliksi.

4. Mukavuus
Epätasaisesti jakautunut lämpö tuntuu ikävältä. Kun lämmitysjärjestelmä on balanssissa, sitä ei tarvitse miettiä. Mukavuutta lisää se, että eri huonetiloihin voi valita eri lämpötilan. Esimerkiksi makuuhuoneessa voi olla viileämpää, kun taas kylpyhuoneessa lämpöä tarvitaan enemmän.

5. Voi paremmin kotonasi
Motivan mukaan lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Rakentamismääräyskokoelmassa oleskelutilojen lämpötilasuosituksena on 21 astetta. Korkea lämpötila lisää myös huoneilman kuivuutta.

Omakotitalon lämmitysjärjestelmään ja sen säätöihin kannattaa perehtyä ajan kanssa. On hyvä seurata kulutusta ja verrata käyttöä edellisiin vuosiin. Jos jotain poikkeavaa löytyy, kannattaa työ antaa ammattilaisen hoidettavaksi.


Säädettävyyttä ja optimaalisia lämpötiloja myös patteritaloihin

Saneerauskohteissa on usein patteri- ja lattialämmityksellä toimivia tiloja. Ellei koko lämmitysjärjestelmää uudisteta kerralla, saneeraus etenee yleensä vaiheittain, vaikkapa huone kerrallaan.

- Myös patteritaloihin on mahdollista saada nykyaikaiset säätöjärjestelmät, sillä vesikiertoista lattialämmitystä ja patteritermostaatteja voidaan ohjata Uponorin omalla säätöjärjestelmällä. Lämmityksen säätölaitepäivitys onnistuu Uponorin laitteilla myös muiden merkkien tuotteisiin, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Saija Matikka vahvistaa.
Lisätietoja:
Uponor Suomi Oy
Saija Matikka, Tuoteryhmäpäällikkö
020 1292 795, saija.matikka@uponor.com